Cibulková tvrdí: "O prehre s Wozniackou rozhodol vietor"

NETKY.SK • 10 September 2010, 07:31 • 2 min
Cibulková tvrdí: "O prehre s Wozniackou rozhodol vietor"

Cibulková tvrdí: "O prehre s Wozniackou rozhodol vietor"

slovakia

left justify in out

img

Slovenská tenistka Dominika Cibulková (45. v rebríčku WTA) neuspela vo štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana napriek sympatickému výkonu prehrala s nasadenou jednotkou a vlaňajšou finalistkou Dánkou Caroline Wozniackou za 1:45 h v dvoch setoch 2:6 a 5:7. Zápas na centrálnom dvorci Arthura Ashea negatívne poznačil silný vietor miestami dosahujúci rýchlosť až 53 km/h. S náročnými podmienkami sa lepšie dokázala vyrovnať favorizovaná Wozniacka, ktorá upravila vzájomnú bilanciu so slovenskou dvojkou už na 5:1 vo svoj prospech. V semifinále nastúpi proti nasadenej sedmičke Ruske Vere Zvonariovovej.
Cibulková napriek štvrťfinálovej prehre dosiahla vo Flushing Meadows druhý najlepší grandslamový výsledok v kariére, jej maximom na podujatiach veľkej štvorky zostáva vlaňajšie semifinále na Roland Garros v Paríži. Cibulková si z New Yorku odnáša prémiu 200.000 USD a 500 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní by mala poskočiť zo 45. na 33. miesto. Vlani totiž na US Open neštartovala pre únavovú zlomeninu rebra a neobhajovala žiadne body. Cibulková sa stala historicky druhou Slovenkou v singlovom štvrťfinále na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny. V roku 2002 medzi elitnú osmičku postúpila Daniela Hantuchová, ktorá aj po US Open zostane slovenskou jednotkou.
V úvode štvrťfinálového zápasu medzi Cibulkovou a Wozniackou úradoval točiaci sa vietor a vo výhode boli returnujúce hráčky. Cibulková hneď v úvodnom geme stratila servis a hoci vzápätí odpovedala rebrejkom, ďalšie štyri hry sa stali korisťou Wozniackej. Cibulková sa snažila hrať agresívne, no jej údery boli častokrát až priveľmi razantné a končili za základnou čiarou. Wozniacka bola v dlhších výmenách trpezlivejšia a robila oveľa menej nevynútených chýb. Cibulková ešte mala dve možnosti znížiť z 1:5 na 3:5, no Wozniacka za stavu 15:40 získala štyri loptičky za sebou a prvý set sa stal jej korisťou.
Hneď na začiatku druhého dejstva Cibulková opäť nevyužila výhodu podania, no následne otočila na 2:1 a prvýkrát sa ujala vedenia. Slovenka v týchto fázach zápasu dokázala Wozniacku pretlačiť vo výmenách a rovnako ako vo víťaznom osemfinálovom dueli s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou sa zaskvela viacerými víťaznými forhendovými longlajnami. Obe hráčky si potom držali svoje podanie až do stavu 5:5. Koncovku lepšie zvládla Wozniacka, ktorá v jedenástom geme Cibulkovú brejku a pri vlastnom podaní využila hneď prvý mečbal. Za stavu 30:40 nevyužila Cibulková šancu vynútiť si tajbrejk. Slovenka zahrala 20 víťazných úderov, no spravila až 43 nevynútených chýb, zatiaľ čo jej súperka iba 18.
Cibulková bola po zápase sklamaná. "V takomto silnom vetre som ešte nikdy nehrala, na centri sa to stále menilo. Dnes to bolo o tom, že som dovolila vetru, aby priveľmi ovplyvnil moju hru. Rozhodilo ma to z rytmu a hralo sa mi veľmi ťažko. Horšie som sa popasovala s náročnými podmienkami ako moja súperka, to je jediný dôvod, prečo som prehrala. S trénerom Krajanom sme proti Wozniackej ušili jasnú taktiku - tlačiť ju cez forhend a chodiť si po loptičky dopredu. Nepodarilo sa mi však plniť to, čo sme si pred zápasom povedali. Snažila som sa obiehať forhendy, ale zafúkal vietor a raz som to mala na tele, inokedy zasa ďaleko. Nevyšlo mi to tak, ako som si predstavovala. Bolesti v oblasti bedier som dnes našťastie už nemala. Trochu ma pobolievala achilovka, no ináč som sa cítila v pohode," povedala pre TASR Cibulková.
Slovenská reprezentantka vyslovila s celkovým vystúpením na US Open spokojnosť, no mrzelo ju, že na turnaji už nebude pokračovať. "Nechcem uraziť šťastenu a povedať, že som nahnevaná. Bezprostredne po zápase s Wozniackou som však smutná, pretože som mohla ísť ďalej a predviesť ešte veľmi dobrý tenis. Vzhľadom na to, že na americkej sérii pred US Open sa mi nedarilo, je štvrťfinále v každom prípade výborným výsledkom. V 2. kole proti Kateryne Bondarenkovej som ušla z piatich mečbalov, čo mi dodalo sebavedomie. Veľmi si cením osemfinálové víťazstvo nad bývalou svetovou dvojkou Svetlanou Kuznecovovou. US Open sa stal po Roland Garros mojim druhým najobľúbenejším grandslamovým turnajom. V hľadisku vládla úžasná atmosféra. Večerný zápas na dvorci Arthura Ashea som si naozaj užívala plnými dúškami, čo bolo vidieť najmä v závere. Je skvelé hrať pred takým publikom," dodala Cibulková, ktorá sa po návrate domov chystá úspech na US Open osláviť. "Už sa teším domov, určite bude nejaká oslava v kruhu rodiny, blízkych a kamarátov. Veľmi ma teší, že sériu neúspešných výsledkov som prerušila práve na US Open a pevne verím, že dobrú formu si udržím aj na ďalších turnajoch. Teraz by som mala absolvovať ázijskú šnúru a štartovať v Soule, Tokiu i Pekingu. Musím sa však dať zdravotne úplne do poriadku a hlavne si pár dní oddýchnuť, pretože americká šnúra bola dlhá a náročná," zakončila Cibulková.
Wozniacka natiahla svoju víťaznú sériu už na 14 zápasov, v priebehu tohtoročného US Open stratila iba 17 gemov. Dánka po postupe medzi elitnú štvoricu žiarila spokojnosťou. "Podmienky dnes boli extrémne náročné. To nebol silný vietor, ale priam hurikán, dôležité bolo prežiť a udržať loptičku v hre. Som rada, že som tento náročný duel zvládla. Chcem sa poďakovať fanúšikom za podporu, boli skvelí. Zvonariovová je na víťaznej vlne a ak chcem proti nej uspieť, musím podať maximálny výkon," povedala v prvom interview priamo na kurte Wozniacka, ktorá v prípade triumfu na US Open vystrieda na poste svetovej jednotky Američanku Serenu Williamsovú. V lóži Wozniackej počas zápasu fandil aj slávny americký podnikateľ Donald Trump.            

ženy - dvojhra - štvrťfinále:
Caroline Wozniacka (2-Dán.) - Dominika CIBULKOVÁ (SR) 6:2, 7:5  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona