Cibulková po postupe do štvrťfinále: "Chcem ísť ešte ďalej"

NETKY.SK • 7 September 2010, 07:24 • 2 min
Cibulková po postupe do štvrťfinále: "Chcem ísť ešte ďalej"

Cibulková po postupe do štvrťfinále: "Chcem ísť ešte ďalej"

slovakia

left justify in out

img

Slovenská tenistka Dominika Cibulková (45. v rebríčku WTA) sa prvýkrát v kariére prebojovala do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana v osemfinále na centrálnom dvorci Arthura Ashea po mimoriadne bojovnom výkone zdolala šampiónku z roku 2004 jedenástu nasadenú Rusku Svetlanu Kuznecovovú za 2:06 h v dvoch setoch 7:5 a 7:6 (4). V dueli o postup do semifinále nastúpi Cibulková v stredu proti víťazke súboja medzi najvyššie nasadenou Dánkou Caroline Wozniackou a bývalou svetovou jednotkou Ruskou Mariou Šarapovovou.
V prípade postupu medzi elitné kvarteto by Cibulková vo Flushimg Meadows vyrovnala svoj životný výsledok na grandslamoch, ktorým je semifinále z vlaňajšieho Roland Garros v Paríži. Cibulková má v New Yorku už teraz istú prémiu 200.000 USD a 500 bodov do rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa s určitosťou vráti do najlepšej svetovej štyridsiatky, keďže vlani na US Open neštartovala pre únavovú zlomeninu rebra a neobhajuje žiadne body. Cibulková je historicky druhou Slovenkou v singlovom štvrťfinále na US Open, v roku 2002 medzi elitnú osmičku postúpila Daniela Hantuchová.  
Cibulkovej nevyšiel úvod zápasu s Kuznecovovou, keď v treťom geme po nevynútených chybách stratila podanie a Ruska sa ujala vedenia 3:1. Kuznecovová hrala agresívnejšie a častokrát úspešne zakončovala na sieti. V ďalších dvoch gemoch prehrávala Cibulková pri vlastnom servise 15:40, no dotiahla ich do úspešného konca a v ďalších minútach začala mať navrch. V ôsmom geme súperku brejkla a otočila z 2:4 na 5:4. Za tohto stavu Slovenka požiadala o medical time out a zo šatne sa vrátila so zabandážovaným ľavým stehnom. Kuznecovová poľahky vyrovnala na 5:5, no koncovku lepšie zvládla Cibulková, ktorá v dvanástom geme po Ruskine dvojchybe premenila v poradí druhý setbal.
Slovenka v dôležitých momentoch dokázala pretlačiť súperku v dlhých výmenách a predviedla viacero učebnicových forhendových longlajnov. Začiatok druhého setu mal podobný scenár ako prvý, keď Kuznecovová v treťom geme zobrala Slovenke servie a po potvrdení brejku odskočila na 3:1. Cibulková však potom začala predvádzať fantastický nátlakový tenis, získala štyri gemy v sérii a za stavu 5:3 mala pri vlastnom podaní dva mečbaly. Kuznecovová ich  odvrátila a vynútila si tajbrejk, no v skrátenej hre dominovala Cibulková. Po dvoch minibrejkoch si vybudovala náskok 5:1 a za stavu 6:4 premenila v poradí štvrtý mečbal. Cibulková tak nadviazala na triumf nad Kuznecovovu z januárového turnaja v austrálskom Sydney a vo vzájomnej bilancii skorigovala na 2:3.
Cibulková po postupe medzi elitnú osmičku na US Open žiarila spokojnosťou. "Mám z toho veľkú radosť. Počas série turnajov v Amerike som prežívala ťažké chvíle, lebo sa mi nedarilo podľa mojich predstáv. O to viac ma teší, že som prelomila smolu práve na US Open," povedala pre TASR Cibulková, ktorej úvod zápasu s Kuznecovovou nevyšiel. "Nehrala som tak agresívne, ako som si predsavzala, no bojovala som o každú loptičku, aj keď som pri svojom podaní prehrávala 15:40. Postupne som jej nanútila moju hru a začala som ju tlačiť najmä z forhendu. Vyvíjala som na ňu konštantný tlak a skvele som zvládla koncovky setov. Po prvý raz v kariére som nastúpila na centrálnom dvorci Arthura Ashea a hneď som sa do neho zamilovala. Hralo sa mi na ňom super, nepociťovala som žiadnu úzkosť. Nervozita prišla až po dvoch nepremenených mečbaloch. Nebola to ľahká situácia, človeku sa vtedy hlavou honia rôzne veci, no rýchlo som sa otriasla a tajbrejk som zvládla na jednotku. Som na seba hrdá," dodala Cibulková.
Slovenka sa za stavu 5:4 v prvom sete nechala ošetrovať pre bolesti v oblasti bedier. "Za stavu 4:3 som urobila zlý pohyb na forhend a začalo ma veľmi bolieť bedro. Postupne to prechádzalo  do zadného stehenného svalu. Fyzioterapeutka mi to zatejpovala, no teraz po zápase to cítim a musím ísť na vyšetrenie. Pevne verím, že to nebude nič vážne. Dnes mi opäť veľmi pomohli slovenskí fanúšikovia z môjho fanklubu, ktorí ma vytrvalo povzbudzovali. Boli úžasní, postupne sa k ním pridali aj Američania a ďalší Slováci. Postúpila som do štvrťfinále, no chcem ísť ešte ďalej. Budem sa usilovať naplno skocentrovať na ďalší zápas. Wozniacku i Šarapovovú som už v minulosti zdolala a preto teraz pôjdem na kurt s cieľom zvíťaziť," zakončila Cibulková.
Kuznecovová po prehre s Cibulkovou netajila sklamanie."Dnes som sa proste necítila dobre, chýbala mi šťava. Bolo pre mňa veľmi ťažké hrať jeden zápas v noci a ďalší na druhý deň o jedenástej dopoludnia. Jednoducho som so sebou bojovala a nerobila som tie veci, ktoré som mala. No to nie je ospravedlnenie. Hrala som proti sebe, nie proti nej," povedala Ruska.

ženy - dvojhra - osemfinále:
Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Svetlana Kuznecovová (11-Rus.) 7:5, 7:6 (4)  

Reakcie na postup Cibulkovej do štvrťfinále:
Tibor Macko, prezident STZ: "Dominika dosiahla fantastický úspech. Bol to veľmi ťažký zápas, neustále sa to točilo, no Domča zlomové momenty zvládla brilantne. V prvom sete bola dolu, no dokázala sa s tým vyrovnať a napriek ošetreníu sa dostala do dobrej pohody. Na predchádzajúcich turnajoch sa jej nedarilo podľa predstáv a potrebovala takýto úspech. Veľmi jej ho prajem, je to odemna za všetkú tú prácu, ktorú dáva do tenisu."
Matej Lipták, kapitán slovenského fedcupového tímu: "Dominika dosiahla skvelý výsledok, no verím, že to nie je jej posledné víťazstvo na tohtoročnom US Open. Bolo by skvelé, keby sa jej podarilo vyrovnať grandslamové maximum z vlaňajšieho Roland Garros alebo ho dokonca vylepšiť. Myslím, že dnešný triumf je pre Domču o to cennejší, že má za sebou ťažšie obdobie. Verím, že jej forma bude ďalej stúpať."
Igor Moška, generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu: "Dominika dosiahla po skvelom výkone úžasný úspech. Veľmi ma teší, že po problematickom lete sa chytila práve na US Open. Veľmi tvrdo trénovala a bolo iba otázkou času a sebavedomia, kedy sa to prejaví. Skvele sa pohybovala a mala aj kvalitné podanie. Je super, že jej víťazstvo dnes videli tisíce divákov na obrazovkách Eurosportu, ktorí mohli sledovať zápas v prime time, bola to skvelá reklama pre Slovensko. Ženský tenis je veľmi vyrovnaný a ak Domča bude v takejto forme aj vo štvrťfinále, môže zdolať i Wozniacku či Šarapovovú."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies