WTA Acapulco: Cibulková získala titul WTA, musela však siahnuť na dno síl

NETKY.SK • 2 Marec 2014, 09:18 • 2 min
WTA Acapulco: Cibulková získala titul WTA, musela však siahnuť na dno síl

ACAPULCO - Dominika Cibulková po triumfe v Acapulcu: "Bolo to neskutočne náročné finále, súperka hrala neuveriteľne dobre."

slovakia

left justify in out

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa teší zo štvrtého turnajového titulu na okruhu WTA v kariére. Nasadená jednotka Cibulková si vo finále turnaja v mexickom Acapulcu poradila s nenasadenou Američankou Christinou McHalovou v dramatickom trojsetovom súboji 7:6 (3), 4:6, 6:4. Stretnutie trvalo bez piatich minút tri hodiny a víťazka premenila štvrtý mečbal pri svojom podaní. 

"Bolo to neskutočne náročné finále, súperka hrala neuveriteľne dobre. Musela som siahnuť na dno svojich síl, psychických aj fyzických. Boli tam strašne ťažké stavy, ktoré som musela zvládnuť. Som veľmi rada, že mi to tak vyšlo,“ boli prvé slová Dominiky Cibulkovej, ktoré zverejnila na svojej internetovej stránke. 

 

Cibulková získala šek na 43 000 USD a 280 bodov do rebríčka. Vo svetovom ženskom renkingu vo dvojhre bude podľa predbežných prepočtov v pondelok figurovať najvyššie v kariére na 11. mieste. Doteraz bolo jej maximom 12. miesto. Finále v Acapulcu bolo pre 24-ročnú Slovenku desiate na ženskom profesionálnom okruhu, do víťazného konca dotiahla aj tie v Moskve 2011, Carlsbade 2012 a Stanforde 2013. V tomto roku sa zverenkyňa fedcupového kapitána Mateja Liptáka prebojovala ako prvá slovenská hráčka aj do finále grandslamového turnaja Australian Open v Melbourne. Tam stroskotala na Číňanke Na Li. 

 

Podľa databázy Tenisovej asociácie žien finálový triumf nad McHalovou bol pre Cibulkovú tristým víťazným stretnutím vo dvojhre na hlavnom okruhu WTA (bilancia 300:194). Vo vzájomnej zápasovej histórii s 21-ročnou McHalovou (70. v rebríčku) Slovenka zvýšila svoje vedenie už na 3:0. Mladú Američanku zdolala aj v roku 2011 na tvrdom povrchu v Stanforde a o rok neskôr na antuke v Bruseli. 

 

"Dnes bol ten zápas úplne o niečom inom. Ten predchádzajúci som proti nej hrala pred dvomi rokmi. Predsa len, teraz to bolo finále. Vedela som, že ona do toho pôjde naplno, nemala čo stratiť. Výborne kontrovala, veľmi veľa behala. Prvý raz sa hral nočný zápas, boli iné podmienky. Keď išla loptička hore, bola pri tom trošku tma. Musela som si na to zvyknúť. V dôležitých momentoch som ju však vždy mojou aktívnou hrou a údermi po čiarach vyšachovala. Nakoniec som si to uhrala sama. Pomohli mi aj skúsenosti, ktoré už mám z takýchto zápasov," opisovala Cibulková. 

 

Víťazka dostala na pamiatku malú kópiu turnajovej trofeje zo striebra. "Trofej je úplne nádherná, určite z toho budú krásne fotky. Je to veľká, strieborná loptička. Veľmi sa mi páči, aj som ju vybozkávala. Bol to krásny pocit. Trofej si Mexičania nechajú, lebo je putovná. Dali mi už malú repliku, ktorú vyrobili v tom istom zlatníctve. Tú si donesiem domov. A, samozrejme, aj veľké sombrero," zasmiala sa Cibulková. 

 

Slovenská tenistka sa po finálovom úspechu vzhľadom na svoje vysoké postavenie v rebríčku prakticky ihneď kvalifikovala na tzv. malé majstrovstvá sveta v tenise do Bulharska pre najlepšie víťazky turnajov so štatútom International. Pravda, jej čoraz jasnejšou ambíciou môže byť veľký šampionát v Singapure pre osem najúspešnejších singlistiek sezóny. Už prienikom do finále v Acapulcu si upevnila druhú priečku v bodovaní za Číňankou Na Li. Dosiaľ poslednou Slovenkou medzi elitou bola v roku 2007 v Madride Daniela Hantuchová. 

Výsledok finále na turnaji WTA Abierto Mexicano Telcel presentado por HSBC v mexickom Acapulcu (International, dotácia 250 000 USD, tvrdý povrch): 

Dvojhra - finále: 
Dominika Cibulková (SR-1) - Christina McHalová (USA) 7:6 (3), 4:6, 6:4 za 175 minút 

Slovenskej tenistke vyšiel úvod zápasu. Hneď prvý využitý brejkbal znamenal náskok 2:0 a neskôr viedla v prvom sete aj 4:1 a 5:2. Americká súperka sa nepoložila a sériou troch víťazných gemov vyrovnala na 5:5. Za stavu 5:4 sa slovenská hráčka pri podaní súperky dostala k setbalu, ale Američanka vyrovnala na 5:5. Dramatická zápletka sa nakoniec musela rozpliesť až v tajbrejku. V ňom Cibulková od stavu 3:3 nepustila McHalovej už ani jednu výmenu a po takmer 80-minútovom boji získala prvý set 7:6 (3). 

 

V druhom sete sa prvý brejk zrodil vo štvrtom geme na 3:1 v prospech americkej hráčky. McHalová potom pri svojom podaní zvýšila na 4:1 a neskôr za stavu 5:3 podávala na víťazstvo v sete. Cibulková odvrátila setbal a znížila na 4:5. Vzápätí však nezvládla svoje podanie a po 125 minútach sa išlo do rozhodujúceho tretieho setu. V ňom začala Cibulková ziskom čistej hry pri podaní súperky a vzápätí potvrdila na 2:0. K víťazstvu v zápase sa slovenská favoritka veľmi priblížila, keď piatym premeneným brejkbalom zvýšila svoje vedenie na 4:1. Potom síce zaváhala pri vlastnom podaní, ale rebrejkom sa posunula na 5:2 a išla servovať na víťazstvo. Opäť jej to nevyšlo, a tak sa koncovka predlžovala. McHalová znížila aj na 4:5 a za tohto stavu odvrátila tri mečbaly Cibulkovej. Štvrtý už nezlomná Slovenka pri svojom podaní premenila a mohla nechať priestor víťazným emóciám. 

Cibulková vo finále turnajov vo dvojhre na hlavnom ženskom okruhu (10): 

Tituly (4): 
Moskva (Rus.) 2011 Premier tvrdý povrch v hale: Kaia Kanepiová (Est.) 3:6, 7:6 (1), 7:5 
Carlsbad (USA) 2012 Premier tvrdý povrch: Marion Bartoliová (Fr.) 6:1, 7:5 
Stanford (USA) 2013 Premier tvrdý povrch: Agnieszka Radwanská (Poľ.) 3:6, 6:4, 6:4 
Acapulco (Mex.) 2014 International tvrdý povrch: Christina McHalová (USA) 7:6 (3), 4:6, 6:4 

Finále (6): 
Amelia Island (USA) 2008 Tier II zelená antuka: Maria Šarapovová (Rus.) 6:7 (7), 3:6 
Montreal (Kan.) 2008 Tier I tvrdý povrch: Dinara Safinová (Rus.) 2:6, 1:6 
Linz (Rak.) 2011 International tvrdý povrch v hale: Petra Kvitová (ČR) 4:6, 1:6 
Barcelona (Šp.) 2012 International antuka: Sara Erraniová (Tal.) 2:6, 2:6 
Sydney (Aus.) 2013 Premier tvrdý povrch: Agnieszka Radwanská (Poľ.) 0:6, 0:6 
Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) 2014: Na Li (Čína) 6:7 (3), 0:6




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona