Cibuľa – životabudič aj liek

NETKY.SK • 25 Február 2014, 11:00 • 2 min
Cibuľa – životabudič aj liek

BRATISLAVA – O cibuli sa hovorí, že je kráľovnou našej kuchyne. A to právom, pretože cibuľa je základom väčšiny jedál a má tiež množstvo zdraviu prospešných vlastností. Jej liečivé účinky poznali už dávno obyvatelia západnej Ázie, odkiaľ sa postupne rozšírili do celého sveta.

slovakia

left justify in out

Okrem liečivých účinkov cibule ľudia poznali aj jej rozsiahle využitie v kuchyni. Preto sa začala pestovať na veľkých poliach a v záhradách pre dennú potrebu. Dnes poznáme cibuľu rôznych druhov a typov: bielu, žltú, červenú, pálivú, sladkú... Cibuľa je dôležitá nielen pre našu kuchyňu ale i pre naše telo.

Zdraviu prospešné látky v cibuli

Najdôležitejšou látkou, ktorú cibuľa obsahuje je zaručene allicín. Má podobné účinky na ľudské telo ako cesnak. Okrem toho cibuľa obsahuje kyselinu listovú, veľké množstvo minerálov, vitamíny skupiny B, C, E a rovnako karotény. Ak ide o minerály, tak v cibuli je to najmä železo, zinok, síra, fosfor, horčík, draslík, vápnik, sodík, meď a jód, čo je neuveriteľná zásobáreň životne dôležitých látok, ktoré žiadna iná zelenina neobsahuje.

Vďaka všetkým prvkom obsiahnutým v cibuli, hlavne allicínu je táto kráľovná medzi zeleninami účinným liekom na rôzne ochorenia, ako je nachladnutie, angína, chrípka a kašeľ. Ľudové liečiteľstvo pozná osvedčený recept na kašeľ, ktorým je šťava z nakrájanej cibule posypanej cukrom, alebo cibuľový čaj. Šťavu stačí po lyžičkách užívať počas ochorenia 3 x denne a veľmi sa vám uľaví.

Pri nachladnutí je dobré vdychovať výpary z čerstvo nakrájanej cibule.

Cibuľa má výborný vplyv aj na trávenie, pretože v žalúdku a črevách napomáha k udržaniu zdravej mikroflóry. Rovnako prispieva k redukcii krvného tlaku a v ľahkých prípadoch dokáže nahradiť niektoré medikamenty.


Známa je úloha cibule aj v boji proti škodlivému cholesterolu v krvi. Napomáha aj k dobrému prekrveniu, k predchádzaniu kŕčových žíl, hemeroidov a infarktu. Pre diabetikov je cibuľa prospešná, pretože znižuje hladinu krvného cukru.

Cibuľa sa používa aj vonkajším spôsobom napríklad pri bodnutí hmyzom, pri liečení plesní alebo bradavíc. Vyskúšané sú tiež liečivé účinky na obličky a močové cesty a tiež ako prírodné afrodiziakum, nakoľko prispieva k prekrveniu pohlavných orgánov. 

Výhodou cibule je jej ľahká dostupnosť. V našich podmienkach je súčasťou mnohých jedál, nebojte sa ju teda konzumovať, pomôže vám po veľa stránkach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies