Čiastkové zmeny justícii nepomôžu, Most-Híd návrh Smeru nepodporia

NETKY.SK • 28 Február 2014, 15:27 • 2 min
Čiastkové zmeny justícii nepomôžu, Most-Híd návrh Smeru nepodporia

BRATISLAVA - Návrh neobsahuje systémové zmeny, ktoré by pomohli vyčistiť súdnictvo či odstrániť súdne prieťahy, argumentuje Béla Bugár.

slovakia

left justify in out

Čiastkové zmeny justícii nepomôžu, návrh ústavnej novely, ktorou chce vládny Smer-SD naštartovať zmeny v justícii, Most-Híd nepodporí. Vyhlásil to predseda strany Béla Bugár, ktorý sa v tejto súvislosti dnes stretol s predsedom parlamentu Pavlom Paškom. Vládnu novelu ústavy v podobe, ako ju navrhol Smer, nemôže podľa Bugára Most-Híd podporiť z viacerých dôvodov. „Tento návrh neobsahuje systémové zmeny, ktoré by pomohli vyčistiť súdnictvo či odstrániť súdne prieťahy,“ priblížil predseda Most-Híd hlavné dôvody, pre ktoré jeho strana za vládnu ústavnú novelu nezahlasuje.

 

„V návrhu novely sú veci, ktoré vnímame ako pozitívne. Nevieme si ale napríklad predstaviť, že v súdnej rade by mal sedieť člen vlády. Tiež nám prekáža, že sa v novele píše o nejakej nezávislej verejnej kontrole súdnictva, ktorú by zabezpečovala Súdna rada SR. Most-Híd má inú predstavu o takejto verejnej kontrole. Myslíme si, že táto ústavná novela je len akýmsi zrýchleným krokom, ktorý by slovenskému súdnictvu skôr poškodil. Zaviedli by sa ňou len čiastkové zmeny, ktorými by sa napokon očakávania občanov na zmeny v justícii nenaplnili,“ zdôraznil Bugár. Most-Híd chce podľa jeho slov jednoznačne prispieť k lepšiemu fungovaniu justície. „Myslíme si však, že na túto citlivú a dôležitú tému sú potrebné ďalšie rokovania a preto teraz tento návrh novely nemôžeme podporiť ani podpísať,“ uzavrel predseda Most-Híd.

 

O ústavných zmenách v justícii a ochrane manželstva v posledných dňoch rokuje Smer-SD a KDH. Poslanci návrhy v prvom čítaní prerokujú na marcovej schôdzi. Premiér Robert Fico podmienil podporu ochrany manželstva, ktorú navrhuje KDH, podporou ním predložených zmien v justícii. Ústavný návrh na oddelenie funkcií predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady predložila ešte v januári Lucia Žitňanská a novelu na zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov poslanec Mosta-Híd Gábor Gál. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies