CIA podozrievala Snowdena už v roku 2009

NETKY.SK • 11 Október 2013, 11:40 • 2 min
CIA podozrievala Snowdena už v roku 2009

WASHINGTON - Počas svojho pôsobenia u Ústrednej spravodajskej služby (CIA) vyvolal Edward Snowden už v roku 2009 podozrenie svojich nadriadených.

slovakia

left justify in out

Vedúci oddelenia zostavil o Snowdenovi, ktorý v tom čase pracoval pre CIA v Ženeve a chystal sa prestúpiť do Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), zodpovedajúcu správu, informovali vo štvrtok noviny New York Times s odvolaním sa na dvoch vysokopostavených amerických predstaviteľov. Správa sa však očividne do NSA nedostala. Podľa New York Times v správe stálo, že sa Snowdenovo chovanie a pracovné návyky výrazne zmenili. Jeho nadriadený v nej tiež vyslovil podozrenie, že sa Snowden pokúšal zabezpečiť si prístup k tajným počítačovým dátam.

Tridsaťročný Edward Snowden mohol začiatkom augusta po viac ako mesiaci opustiť moskovské letisko Šeremetevo, keďže ruské úrady mu priznali dočasný štatút utečenca. Rusko bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb odmietlo vydať do vlasti, kde ho po zverejnení podrobností o programoch sledovania internetovej a telefonickej komunikácie obvinili z viacerých zločinov. Američan bol jedným z favoritov na zisk ľudskoprávnej Sacharovovej ceny udeľovanej Európskym parlamentom, nakoniec ju však nezískal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona