CIA odhaľuje ďalšie tajomstvá o Usámovi bin Ládinovi

NETKY.SK • 2 November 2017, 07:23 • 2 min
CIA odhaľuje ďalšie tajomstvá o Usámovi bin Ládinovi

WASHINGTON - Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) zverejnila v stredu ďalší, v poradí už štvrtý súbor materiálov získaných pri zásahu proti niekdajšiemu vodcovi extrémistickej siete al-Káida Usámovi bin Ládinovi, ktorý Spojené štáty uskutočnili v máji 2011 na území Pakistanu.

slovakia

left justify in out

Najnovšie bolo verejnosti sprístupnených takmer 470-tisíc písomných dokumentov, fotografií a počítačových súborov.

 

Medzi odtajnenými položkami je 228-stranový, rukou písaný osobný denník bin Ládina, ktorý pri uvedenom zásahu v pakistanskom Abbottabade prišiel o život. Súčasťou sú aj tisíce audio a videozáznamov vrátane doteraz neznámej nahrávky zo svadby bin Ládinovho syna a potenciálneho nástupcu Hamzu.

 

Novozverejnená zbierka umožňuje vytvoriť si obraz o vnútornom fungovaní al-Káidy, ako aj o jej konfliktoch s organizáciou Islamský štát, ktorá vznikla odštiepením od zložiek al-Káidy v Iraku.

 

Predošlé súbory materiálov pochádzajúcich zo zásahu proti bin Ládinovi zverejnili Spojené štáty v máji 2015, marci 2016 a januári tohto roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies