CIA hlásila, že v Košiciach mohol byť pluk s atómovým delom

NETKY.SK • 18 Január 2017, 18:40 • 2 min
CIA hlásila, že v Košiciach mohol byť pluk s atómovým delom

WASHINGTON/BRATISLAVA - Niekdajšia Československá armáda údajne vlastnila a testovala poľné atómové delo. Vyplýva to z utajovaných dokumentov, ktoré teraz zverejnila na internete americká Ústredná spravodajská služba (CIA).

slovakia

left justify in out

CIA zverejnila 17. januára približne 13 miliónov strán predtým utajovaných dokumentov. Mnoho materiálov sa týka aj bývalého Československa. V "nevyhodnotenej" informačnej tajnej správe CIA z 8. marca 1954 (https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP80-00809A0005008 10062-0.pdf) sa uvádza:

 

"1. Správy zo slovenského posádkového mesta Košice naznačujú, že československá armáda teraz nadobudla, ale iba na krátky čas, poľné atómové delo. Zbraň je podľa hlásenia stredného kalibru a menšia ako americké atómové poľné delá, ktoré sú momentálne v Nemecku.

 

2. Podľa hlásenia sa konali tajné strelecké skúšky v prítomnosti sovietskych expertov. Tieto testy sa konali v úzkych priesmykoch Karpát, v sovietskej podkarpatskej oblasti. Delostrelecký pluk, špeciálne vycvičený na zaobchádzanie s touto zbraňou, je údajne umiestnený v Košiciach."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies