Chystáte sa spaľovať opadané lístie? Hrozí vám mastná pokuta!

NETKY.SK • 13 Október 2021, 15:48 • 2 min
Chystáte sa spaľovať opadané lístie? Hrozí vám mastná pokuta!

Vypaľovanie suchých porastov, lístia, či "neporiadku" z dvora je zákonom zakázané. Zvyšky z rezu ovocných drevín a krov síce páliť môžete, ale len na bezpečnom mieste. Vyplýva to zo zákona o ochrane pred požiarmi. V prípade porušenia zákazu hrozí fyzickým aj právnickým osobám finančná pokuta.

slovakia

left justify in out

"Vypaľovanie suchých porastov je vypaľovaním suchých bylín, tráv, buriny alebo kríkov, ktoré ešte rastú na koreni, a po ich zapálení sa oheň voľne šíri po ploche. Takáto činnosť je zákonom zakázaná," priblížili hasiči na svojom webe ešte na jar tohto roku. To isté platí aj pre "jesenné upratovanie".

 

img

 

Odporúča sa spaľovanie

"Spaľovanie horľavých látok na voľnom priestranstve, je spaľovaním zvyškov konárov stromov a kríkov, ktoré sa získavajú napríklad rezom ovocných stromov a kríkov v záhradách alebo ťažbou dreva. Zvyšky sa naukladajú na hromadu a pália sa na bezpečnom mieste," doplnili hasiči.

 

Prečítajte si: Tatranskí turisti sa správajú horšie ako zvieratá! Potápači vylovili desiatky kíl odpadu

 

V prípade, ak je niekto svedkom nezákonného pálenia alebo požiaru, je potrebné najprv zavolať hasičov na linkách 150 alebo 112, a opustiť predmetný les alebo lúky.

 

img

 

"Za porušenie zákazu hrozí fyzickej osobe pokuta do výšky 331 eur. V prípade, ak ide o právnickú alebo fyzickú osobu podnikateľa, môže pokuta dosiahnuť 16 596 eur."

 

To, či práve vo vašom meste alebo v obci možno spaľovať odpad zo záhrady, si ustanovuje každá obec/mesto vo svojich záväzných právnych dokumentoch. Musia byť sprístupnené na internetových stránkach alebo priamo na úradnej tabuli obecného alebo mestského úradu. Ide o Všeobecné záväzné nariadenia o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území konkrétnych územných jednotiek. Musia vychádzať zo zákonov, ktoré vydáva ministerstvo. Ide napríklad o Občiansky zákonník  alebo o  Zákon č. 79/2015. Sú vždy nadriadené.

 

img

 

 

Čo sa nemôžete páliť?

Zákon č. 79/2015  hovorí, že  sa nesmie páliť biologicky rozložiteľný odpad (lísite, konáre, suchá tráva, rastliny) zneškodňovať inak, ako je to dané v tomto zákone. Teda buď v kompostovanom zásobníku alebo prostredníctvom zberu do zbernej nádoby. Obec/mesto má za povinnosť, ak je to nutné, doplniť zber biologicky rozložiteľného odpadu o mobilné zberné nádoby. Náklady na kompostéry a zberné nádoby znáša obec, ktorá ich však môže zahrnúť do poplatkov za komunálne odpady. Z uvedeného vyplýva, že spaľovanie lístia, konárov a ďalšieho odpadu záhradného charakteru je zakázané, a to tak na verejných priestranstvách ako aj na súkromnom pozemku. Záhradný komunálny odpad sa nesmie spaľovať ani v kozube.  

 

Zhromažďovanie odpadu

Vedeli ste, že môžete dostať pokutu aj za zhromažďovanie alebo skladovanie odpadu na vašom pozemku, ktoré trvá dlhšie ako jeden rok? Na dlhšie skladovanie potrebuje pôvodca odpadu súhlas orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva. Ak zhromažďujete odpad na verejnom priestranstve, inom ako je stanovené, môže sa stať, že vás niekto udá a na základe usvedčenia vás navštívia policajti.

 

Prečo je vlastne pálenie odpadu zakázane?

Odpoveď je jednoduchá. Pretože počas spaľovania dochádza k vzniku a uvoľneniu oxidu uhoľnatého, uhľovodíkov, oxidu dusnatého, dechtu a ďalších nebezpečných dioxínov. Sú to syntetické látky, ktoré majú škodlivý účinok na ekosystém a zdravie človeka. Môžu vyvolať poškodenia nervového a imunitného systému a majú rakovinotvorné účinky. Ďalším dôvodom je riziko založenia požiaru.

 

Envirorezort apeluje na občanov, aby sa vyhli takejto činnosti. Vypaľovanie trávy ničí životné prostredie a zabíja živočíchy, ale môže spôsobiť aj obrovské hospodárske škody a ohroziť ľudské životy. Poškodzuje povrchovú vrstvu pôdy a ničí drobné živočíchy, čím prichádzajú o potravu väčšie zvieratá. 

 

img

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona