Chystáte sa na neskorú dovolenku? Na tieto krajiny si dajte pozor

NETKY.SK • 27 September 2013, 09:03 • 2 min
Chystáte sa na neskorú dovolenku? Na tieto krajiny si dajte pozor

BRATISLAVA - Pri výbere dovolenkovej destinácie by ste sa mali myslieť aj na to, či vám v danej krajine nehrozí nejaké nebezpečenstvo.

slovakia

left justify in out

Hlavná dovolenková sezóna sa pred pár týždňami síce už skončila, mnohí však za oddychom radšej cestujú v týchto dňoch, keď je už turistov všade menej. Pred samotným vycestovaním by ste však mali pozornosť venovať aj tomu, aká je vo vybranej krajine práve situácia.
Odporúčania pre jednotlivé krajiny zverejňuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky na svojej internetovej stránke. Pravidelne ich aktualizuje, pričom sa zameriava na širokú škálu upozornení. Hrozia vám prírodné katastrofy, teroristické útoky aj vysoká kriminalita.

Ešte stále Fukušima

Už sú to vyše dva roky od jadrového nešťastia v japonskej Fukušime, no miestne úrady okolie navštevovať stále neodporúčajú. Ak teda Japonsko, od týchto miest sa držte ďaleko.

Podobne nebezpečná situácia naďalej prevláda v mnohých krajinách Blízkeho východu. Zlá situácia je najmä v Libanone, ministerstvo koncom augusta zverejnilo odporúčanie do krajiny necestovať, ak to nie je nevyhnutné. Zvážiť treba aj vycestovanie do krajín ako Jemen, Bahrajn, Sýria, Pakistan, Egypt, Tunisko, Irak, Irán či Afganistan.

Klasicky na zoznamoch

Na blackliste krajín, kam netreba cestovať, sa veľmi často objavuje Tajwan. Ostrovný štát vo východnej Ázii často zápasí s tropickými búrkami, čo môže byť pre našinca dosť nepríjemná skúsenosť.

Na zoznamoch často figuruje aj Rusko, ktoré je nebezpečné najmä pre vysoký stupeň kriminality. Na podobný problém narazíte aj v exotickej Brazílii, kde násilníci nemajú rešpekt ani pred policajtmi. Pozor by ste si mali dať tiež na juh Afriky, najmä, ak sa plánujete odviazať. Milióny obyvateľov sú nakazené vírusom HIV a veľkým problémom sú aj štatistiky znásilnení. Sexuálne násilie je známe aj v Indii, Guatemale, Mexiku či Keni. Z exotických destinácii buďte tiež opatrní pri výbere Kolumbie, kde majú veľký problém s organizovaným zločinom.

Ľahostajní by ste nemali byť ani v rozprávkových destináciách ako Austrália či Nový Zéland, kde si na turistov brúsia zúbky žraloky a množstvo inej nepríjemnej hávede.

Ak ste sa už rozhodli, že svoju dovolenku chcete stráviť v nie práve klasickej destinácii a máte v pláne cestovať za dobrodružstvom, varovania určite neignorujte. Mnohým sa práve to stalo osudným.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies