FOTO Chystáte sa na jeseň k moru? Pozrite si ideálne dovolenkové destinácie, s ktorými si môžete predĺžiť leto

NETKY.SK • 25 August 2018, 06:00 • 2 min
FOTO Chystáte sa na jeseň k moru? Pozrite si ideálne dovolenkové destinácie, s ktorými si môžete predĺžiť leto

Ako vybrať to správne miesto pre jesennú dovolenku? V prvej polovici septembra je pekne v Grécku alebo v Španielsku. V októbri je ideálny Cyprus a Egypt, v novembri Kuba.

slovakia

left justify in out

Ak ste sa chceli pozrieť na Krétu alebo Rhodos, máte v septembri ešte príležitosť. Pokiaľ si voľno beriete až v októbri, choďte radšej na Cyprus. Ešte do konca októbra tam nehrozia veľké vlny, a pretože je ostrov geograficky nižšie ako sever Afriky, bude tam aj pekné počasie. 

 

Ostrov je síce pre našinca drahší, za to ale ponúka lepšie služby ako v Grécku. Je tam tiež všade čisto. Najčastejšie tam budete počuť britskú angličtinu. 


Tridsaťstupňové horúčavy budú v októbri aj na gréckom ostrove Korfu. V tabuľkách predajnosti zájazdov však stále vedie Egypt, kam turistov láka nielen prehriate Červené more, ale aj pyramídy. Egypt je obľúbený predovšetkým vďaka priaznivým cenám. Je tam teplo aj v novembri, ľudia sa tam kúpu dokonca aj na Silvestra.


Do Dubaja môžete vyraziť kedykoľvek

 

V októbri vyrazte na ostrovy večnej jari - na Kanárske ostrovy. More je stále dosť teplé, len deň je kratší ako v lete. Atraktívne sa pre turistov stávajú aj exotické krajiny ako Dominikánska republika alebo Spojené arabské emiráty. Dubaj je ideálny skoro stále: Cesta lietadlom trvá len šesť hodín a nemusí sa nikde prestupovať. 


Rozdiely v cenách sú veľké. Záleží, ako luxusný hotel si vyberiete a čo všetko je v cene pobytu. Náklady však môžete znížiť. Ak pôjdete linkovým letom, je dôležité kúpiť si letenku, prípadne objednať si zájazd niekoľko mesiacov dopredu. Ak do destinácie lietajú charterové spoje, teda lietadlá objednaná pre konkrétny zájazd, je možné získať na poslednú chvíľu výhodnú zľavu.


V novembri potom okrem stálic, ako je Egypt či Kanárske ostrovy, prichádzajú na rad Kuba a Thajsko. Sú preslávené najmä svojimi ideálnymi podmienkami pre potápačov. Do Karibiku by sa dalo ísť aj skôr, ale v sezóne hurikánov, sa tam cestovné kancelárie príliš nehrnú.

 

Na sklonku kalendárneho roka je ideálne počasie v Juhoafrickej republike, ktorej pobrežie je mimoriadne panenské. Na toto obdobie sa tiež začínajú predávať zájazdy na Maledivy, do Kene alebo na ostrov Maurícius.
Pláže, kam si môžete zaletieť na jeseň

 

CHORVÁTSKO

 

Do Chorvátska choďte čo najskôr a čo najjužnejšie. V októbri už je pomerne zima a more býva studené.

 

Tip: Vybrať si pre istotu môžete historické mestá, kde by ste sa nenudili ani za dažďa - napríklad Korčulu alebo Dubrovník. Nesklamú vás ani ostrovy Brač a Hvar.


Kedy tam ísť: Choďte najlepšie do polovice septembra a čo najjužnejšie
Teploty vzduchu / vody:
september: 24 ° C / 21 ° C
október: 20 ° C / 17 ° C
november: 15 ° C / 15 ° C
Cena: od 200 eur za 8-dňový zájazd, bez dopravy

 

img

Dubrovník


ČIERNA HORA

 

V zálive boky Kotorskej nájdete turistické letovisko Donja Lastva, kde sa môžete prejsť obrovským, nie príliš udržiavaným parkom so subtropickými a exotickými rastlinami.
 

Tip: Neďaleko Ostrova kvetín (Ostrvou cvijeća) južne od historického čiernohorského mestečka Tivat narazíte na pláž Kalardovo, ktorá získala medzinárodné ocenenie Modrá vlajka za kvalitu, čistotu a malebnosť. Rovnako tak bola ocenená aj pláž Dobreć, kde budete obklopení vôňou cyprusov.

 

Kedy tam ísť: Na plážach v Čiernej Hore bude teplo do polovice septembra
Teploty vzduchu / vody:
september: 24 ° C / 21 ° C
október: 20 ° C / 17 ° C
november: 15 ° C / 15 ° C
Cena: od 360 eur za 11-dňový letecký zájazd

 

img

Bosna

 

KORFU

 

Ešte do októbra sa môžete kúpať na severovýchodnom pobreží Korfu, ostrova, ktorý býva nazývaný "smaragdom medzi gréckymi ostrovmi", a navštíviť prístav Kerkyra.

 

Tip: V blízkosti strediska Agios Georgios (Svätý Juraj) na juhozápade sú dlhé, piesčité, prázdne pláže s priezračnou vodou plnou rýb. Keď si tu v niektorej z lagún postavíte stan, môže sa stať, že vaši najbližší susedia, od vás budú vzdialení až niekoľko kilometrov.

 

Kedy tam ísť: Teplo tu bude do konca septembra
Teploty vzduchu / vody:
september: 29 ° C / 24 ° C
október: 24 ° C / 23 ° C
november: 20 ° C / 19 ° C
Cena: od 270 eur za 12-dňový letecký zájazd

 

img

Korfu

 

CYPRUS

 

Najpokojnejšie, ale aj najdrahšie pláže nájdete blízko mesta Polis, kde sú tiež Afroditine kúpele: jazierko s úhormi, obklopené figovníkmi. Práve tam podľa legendy Afrodité prepadol Adonis. Lacnejšie hotely nájdete v turistickej Agia Nape na juhovýchode.

 

Tip: Jedným z najkrajších miest na Cypre je Pafos. Tu navštívte archeologické vykopávky Dionýzov dom z rímskeho obdobia, s farebnými mozaikovými podlahami.

 

Kedy tam ísť: Ešte koncom októbra je v tejto oblasti vyhriate more
Teplota vzduchu / vody:
september: 32 ° C / 27 ° C
október: 30 ° C / 25 ° C
november: 28 ° C / 22 ° C
Cena: od 500 eur za 8-dňový letecký zájazd

 

img

Petra tou romiou na Cypre

 

KANÁRSKE OSTROVY

 

Lanzarote (na snímke) je ostrovom sopiek; bývalo ich tu na tristo. Dnes je prírodnou rezerváciou, ktorú chráni UNESCO.

 

Tip: Najkrajšie pláže ostrova leží v Playas de Papagayo, rovnako tak ako na rušnom ostrove Gran Canaria alebo hornatom Tenerife.

 

Kedy tam ísť: More je chladnejšie, ale teplo je tu po celý rok; október a november sú ideálne
Teplota vzduchu / vody:
september: 29 ° C / 22 ° C
október: 27 ° C / 22 ° C
november: 26 ° C / 21 ° C
Cena: od 700 eur za 8-dňový letecký zájazd

 

img

Lanzarote

 

ALBÁNSKO

 

Albánsko je ideálnou krajinou, ak sa chcete vyhnúť davom turistov, nevýhodou sú horšie služby. Turecké záchody by vás nemali prekvapiť.

 

Tip: Okrem riviéry pri mestečku DHËRMI, môžete navštíviť jazerá, vysoké pohoria aj historické mestá, kláštory a mešity.

 

Kedy tam ísť: Najlepšie pre kúpanie je do polovice alebo konca septembra
Teplota vzduchu / vody:+++september: 29 ° C / 24 ° C
október: 24 ° C / 23 ° C
november: 20 ° C / 19 ° C
Cena: od 300 eur za 9-dňový zájazd autobusom

 

img

Saranda v Albánsku

 

EGYPT
 

Medzi najznámejšie letoviská na brehu Červeného mora patrí Hurghada. Zem faraónov si môžete prezrieť aj z paluby lode, ktorá vás prevezie okolo chrámov Karnak či Luxor po Níle. Obľúbené medzi turistami sú aj výlety na Saharu. Do Egypta je najlepšie ísť v septembri či v októbri. V lete sa teploty bežne pohybujú okolo 40 ° C. Naopak hlavná turistická sezóna trvá od novembra do februára.

 

Tip: Ak budete blízko Alexandrie, nájdite piesočnou zátoku Agiba s jaskyňami.
 

Kedy tam ísť: Ideálne jesenné destinácie, teplo je až do decembra

Teploty vzduchu / vody:
september: 32 ° C / 27 ° C
október: 30 ° C / 25 ° C
november: 28 ° C / 22 ° C
Cena: od 200 eur za 5-dňový letecký zájazd

 

img

Hurghada

 

KUBA

Väčšina turistov si vybaví najznámejšiu pláž Varadero. Tá je nepríliš atraktívnym a pritom preplneným letoviskom, ktoré skôr pripomína talianske Bibione.

 

Tip: Tú pravú Kubu nájdete na bielych plážach ostrova Cayo Coco. Zájsť môžete do továrne na výrobu cigár alebo si zaplávať s delfínmi. Oblasť má ideálne podmienky pre potápanie. Najlepší čas pre odchod na Kubu (či do neďalekej Dominikánskej republiky) je november, kedy prší menej a ešte nevypukla hlavná turistická sezóna.

 

Kedy tam ísť: Najlepšie od novembra, skôr bývajú hurikány a prší.
Teplota vzduchu / vody:
september: 29 ° C / 28 ° C
október: 28 ° C / 26 ° C
november: 28 ° C / 26 ° C
Cena: od  1000 eur za 9-dňový letecký zájazd

 

img

Varadero



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies