Chystáte sa do Chorvátska? Ako to bude po vstupe do EU?

NETKY.SK • 21 Júl 2013, 15:28 • 2 min
Chystáte sa do Chorvátska? Ako to bude po vstupe do EU?

BRATISLAVA - Chorvátsko vstupuje od 1. Júla 2013 do Európskej únie. Čo sa zmení pre nás turistov a čo ostane rovnaké?

slovakia

left justify in out

Chorvátsko sa síce od 1. júla stane 28. členom Európskej únie, do schengenského priestoru však nevstupuje, a preto sa na hranici musia dovolenkári aj naďalej pripraviť na kontrolu cestovných dokladov.

"Do krajiny je možné cestovať aj na platný občiansky preukaz. Možno tam šoférovať na národný vodičský preukaz," priblížil riaditeľ konzulárneho odboru rezortu diplomacie Vladimír Jakabčin. Vodič musí mať potvrdenie o platnosti povinného zmluvného poistenia v zahraničí, teda zelenú kartu, a osvedčenie o technickej spôsobilosti.

Prihlasovacia povinnosť


V krajine platí prihlasovacia povinnosť pre individuálnych turistov. Spraviť tak musia do 48 hodín po prechode hraníc. "Ak bývajú v hoteli, tak je to povinnosť hotela alebo ubytovacieho zariadenia,"ozrejmil Jakabčin.

Slovenskí občania sú oslobodení od platenia dovozného cla a dane pri dovoze predmetov určených na osobnú potrebu, ako sú obuv, odev, hygienické potreby, fotoaparáty, rádio, CD prehrávač, televízor či počítač. Rovnako sa to týka predmetov neobchodného charakteru, ktoré nie sú určené na ďalší predaj, ako sú menšie domáce predmety a dary. Ich úhrnná hodnota nesmie presiahnuť 1000 kún, čo je približne 134 eur.

Od júla sa zrušia aj limity na dovoz výrobkov živočíšnej či neživočíšnej povahy pre osobnú spotrebu. Tovar a predmety vyrobené v EÚ alebo riadne dovezené na územie únie už nebudú podliehať žiadnemu ďalšiemu colnému odbaveniu zo strany Chorvátska. Dovážané valuty a cestovné šeky sa nemusia na hraničnom priechode deklarovať, ak nepresiahnu hodnotu 10.000 eur.

100 eur na deň


Pri vstupe môžu byť cudzinci požiadaní o preukázanie stanovených finančných prostriedkov, a to vo výške 100 eur na deň. V prípade zájazdu organizovaného cestovnou kanceláriou je to 50 eur na deň. Predkladať môžu aj platobné a kreditné karty či šeky.

Dovolenkujúci sa v prípade núdze, ako sú dopravné nehody, úmrtia, úrazy či straty cestovných dokladov, môžu obrátiť na vysunuté konzulárne pracovisko slovenského zastupiteľského úradu v Splite. Otvorené bude od 1. júla do 31. augusta v priestoroch Honorárneho konzulátu SR v Splite na ulici Kralja Zvonimira 14/XI, tel.: 00385 21 315 108, fax: 00385 21 315 109, mobil: 00385 99 851 9606.

"Bude tam pracovať jeden konzul s cieľom pomôcť slovenským občanom, ktorí by sa dostali do problémov. Bude pripravený vystaviť náhradný cestovný doklad, bude môcť spraviť aj nejaké legalizačné úkony. Ale predovšetkým bude poskytovať všeobecnú konzulárnu pomoc v prípade potreby," upozornil Jakabčin.

V oblastiach Podgora, Tučepi, Brela a Baška Voda budú v danom čase pôsobiť ôsmi slovenskí policajti. K dispozícii budú na telefónnych číslach 00385 99 7201 001 a 00385 99 7201 002.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies