Chystá sa Kim Čong-un do Ruska? Juhokórejský prezident tvrdí, že návšteva sa uskutoční čoskoro

NETKY.SK • 8 Október 2018, 07:17 • 2 min
Chystá sa Kim Čong-un do Ruska? Juhokórejský prezident tvrdí, že návšteva sa uskutoční čoskoro

SOUL - Podľa juhokórejského prezidenta Mun Če-ina sa návšteva Ruska severokórejským vodcom Kim Čong-unom uskutoční v dohľadnej dobe. Do KĽDR sa zároveň chystá aj čínsky prezident Si Ťin-pching.

slovakia

left justify in out

Mun hovoril o týchto plánoch na zasadaní svojho kabinetu deň po tom, ako americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo pricestoval do Pchjongjangu na rokovanie s Kimom. Mun sa o ich stretnutí vyjadril pozitívne s tým, že sa tak položili základy pre ďalší summit Kima s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

 

img

 

Kim Čong-un (vľavo) a Mike Pompeo

Zdroj: SITA

 

Severokórejské médiá uviedli, že Pchjongjang a Moskva sa dohodli na summite, ku ktorému by mohlo dôjsť ešte tento rok. Kim sa tohto roku stretol v Pchjongjangu so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom a dokonca trikrát vycestoval do Číny na rozhovory so Si Ťin-pchingom.

 

img

Kom Čong-un a Sergej Lavrov

Zdroj: SITA

 

Kim označil nedeľňajšiu schôdzku s Pompeom za "produktívnu a úžasnú". Dohodli sa na zorganizovaní summitu severokórejského vodcu s Trumpom v "čo najbližšom termíne". Diskutovali tiež o možnom americkom monitorovaní krokov KĽDR pri denuklearizácii, doplnil juhokórejský prezidentský úrad.

 

Pompeo sa na margo svojej štvrtej cesty do KĽDR vyjadril ako o "kroku smerom k jadrovému odzbrojeniu" Kórejského polostrova. Naznačil však, že pre tento cieľ bude nutné urobiť ešte veľmi veľa práce. Pompeova návšteva prišla po patovej situácii, keď Severná Kórea vzdorovala požiadavkám USA ohľadom denuklearizácie. Šéf diplomacie USA následne odletel do Soulu, kde o výsledkoch pchjongjanskej schôdzky hovoril s Mun Če-inom a juhokórejskou ministerkou zahraničných vecí Kang Kjong-wha.

 

Trump a Kim sa v Singapure dohodli na všeobecných podmienkach denuklearizácie, proces sa však neskôr zasekol na otázke, ako tento cieľ reálne dosiahnuť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona