Chýbajúci slnečný vitamín ohrozuje kosti a spôsobuje únavu

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 09:36 • 2 min
Chýbajúci slnečný vitamín ohrozuje kosti a spôsobuje únavu

BRATISLAVA - Nedostatok vitamínu D, ktorý sa prezýva aj slnečný vitamín, môže spôsobiť viacero zdravotných problémov. Podpisuje sa pod zlé vstrebávanie vápnika s následkom osteoporózy, depresiu, autoimunitné choroby, kožné či kardiovaskulárne problémy, častú chorobnosť či neprimeranú únavu a nedostatok energie. Vitamín D3 ovplyvňuje celkovo vyše 200 procesov v tele.

slovakia

left justify in out

Nedostatok slnečného vitamínu mávajú ľudia nielen v zime, ale aj v lete. "Ľudia s nadváhou, s metabolickými chorobami, seniori, pacienti s osteoporózou či osteopéniou, ale aj deti či ľudia pracujúci vnútri by si mali nechať skontrolovať svoju hladinu vitamínu D3 a podľa výsledkov sa so svojím lekárom poradiť o možnostiach liečby. Jednoduché vyšetrenie môže pri preventívnej prehliadke urobiť obvodný lekár, gynekológ či endokrinológ," hovorí ortopéd a traumatológ Tomáš Kubranský.

 

Hladinu vitamínu D3 radí overiť aj v prípade, ak mal človek za posledný rok viac ako jednu zlomeninu. "Vitamín D3 je zodpovedný za ukladanie vápnika do zubov a kostí. V každom prípade je vhodné dopĺňať si hladinu vitamínu D3, pretože väčšina z nás sa nesprávne nielen stravuje, ale aj opaľuje," doplnil.

 

Existuje niekoľko možností ako si zvýšiť jeho hladinu. Pomôcť môže úprava stravy, správne opaľovanie či výživové doplnky. Tento vitamín je obsiahnutý napríklad v mäse tučných rýb ako losos, tuniak, sardinka, makrela a v oleji z ich pečene. V menšom množstve sa nachádza aj v hovädzej pečeni, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch, kvasniciach, hríboch sušených na slnku, v kakau a kokose.

 

Aj správnym opaľovaním možno získať vitamín D3. Odporúča sa preto prvých 20 minút slniť s opaľovacím krémom s nízkym faktorom a až následne použiť vyšší faktor ako 8. Druhá možnosť je opaľovať sa desať až 15 minút bez krému a potom sa natrieť ochranným faktorom 15 a viac. Opaľovať sa za týmto účelom odporúča dva až tri razy týždenne, slnko by malo svietiť minimálne na tvár, ruky a chrbát.

 

Vitamín D3 patrí k vitamínom rozpustným v tukoch, a preto sa ukladá v tukovom tkanive. Obézni ľudia môžu mať preto nižšiu koncentráciu vitamínu D3 a aby získali rovnakú koncentráciu vitamínu D3 ako ľudia s dobrými hodnotami BMI, musia tráviť na slnku viac času a aj prijať vyššiu dávku vitamínu D3.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona