Chýbajúce sestry v Prešove označil Čislák za záhadu: Pacienti sa nemajú báť

NETKY.SK • 12 Január 2016, 06:52 • 2 min
Chýbajúce sestry v Prešove označil Čislák za záhadu: Pacienti sa nemajú báť

BRATISLAVA - Zdravotná starostlivosť pre pacientov prešovskej fakultnej nemocnice s poliklinikou je podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) zabezpečená aj napriek chýbajúcim sestrám. Do práce tam dnes nenastúpili desiatky sestier vo výpovedi, dôvodom je ich práceneschopnosť či ošetrovanie člena rodiny. Šéf rezortu označil za veľkú záhadu, že práve dnes neprišli do práce.

slovakia

left justify in out

"Zdravotná starostlivosť je zabezpečená a žiadny občan sa nemusí obávať, že by zdravotná starostlivosť bola nejakým spôsobom obmedzená," vyhlásil Čislák. V nemocnici tak podľa jeho slov spustili opatrenia, ktoré sa plánovali od februára, kedy majú sestrám vypršať výpovede. Niektorých pacientov prevážajú do iných zariadení, minister vylúčil, že by išlo o akútne prípady.

 

"Je pre mňa veľkou záhadou, prečo práve dnes zhruba 90 sestier v Prešove neprišlo. Je to pre mňa veľmi záhadné, pretože Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove neeviduje žiadnu epidémiu a za posledných 15 rokov v takomto čase táto nemocnica evidovala zhruba desať sestier, ktoré boli na PN alebo OČR," povedal Čislák s tým, že ide tak o tisícpercentný nárast v danej nemocnici. Pýta sa, čo sa také zrazu stalo, že nenastúpili.

 

Sestry v prešovskej nemocnici sú jedny z tých, ktoré zotrvávajú na svojich hromadných výpovediach. Celkovo sa do akcie zapojilo sedem štátnych nemocníc. Na výpovedi v nich podľa ministra naďalej trvá 716 sestier, 547 ju stiahlo. Do nemocníc malo zároveň nastúpiť 125 nových sestier. Minister nechápe, prečo si sestry vo výpovediach nepreberajú nové platové dekréty. "Možno sa boja pravdy," skonštatoval s tým, že dekréty ukazujú, že ich platy dole nepôjdu a často sú aj vyššie ako doteraz.

 

Minister dnes opätovne apeloval na zástupkyne sestier, aby "nezastrašovali" sestry a nevyvíjali na ne nátlak ohľadne zotrvania vo výpovedi. Rezort aj nemocnice sestrám naďalej podľa jeho slov ponúkajú právnu pomoc v súvislosti s pokutou 3300, ktorá im hrozí pri stiahnutí výpovede. Tvrdí, že ju od sestier nemožno vymáhať.

 

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies