Chyba, ktorá vás môže stáť zdravie: Henna, tetovanie a piercing v lete

NETKY.SK • 7 Jún 2018, 18:39 • 2 min
Chyba, ktorá vás môže stáť zdravie: Henna, tetovanie a piercing v lete

BRATISLAVA - Leto nie je na tetovanie ani piercingy úplne najlepším obdobím. Naopak by ste sa im mali vyhnúť. Ak po týchto ozdobách predsa len túžite, je potrebné dodržať niekoľko zásad, vďaka ktorým neohrozujete svoje zdravie. Ktoré to sú?

slovakia

left justify in out

Klasické tetovanie by si v lete mali robiť naozaj len skúsení ľudia, ktorí vedia, ako na tetovaciu farbu ich koža reaguje. V horúcich mesiacoch má totiž pokožka tendenciu viac krvácať a pomalšie sa hojiť. Ešte horšie ako čierne tetovanie sa hojí to pestrofarebné. Obzvlášť červená farba je pre tetovanie v lete úplne nevhodná.

 

Ak sa chystáte na svoje prvé tetovanie, nemáte žiadnu skúsenosť s tým, ako sa o neho starať. V mesiacoch, kedy teplota presahuje dvadsať stupňov Celzia, vám tetovanie môže začať mokvať, môže sa zapáliť a naozaj bolieť. Ide o ozdobu na celý život, preto sa naozaj oplatí si na ňu radšej pár mesiacov počkať. Pokiaľ ale naozaj nemôžete vydržať, zmierte sa vopred s mnohými pravidlami, ktoré budete musieť dodržiavať.

 

Na opaľovanie a kúpanie zabudnite

 

Možno vám pripadá, že sedieť pri vode v tieni je nuda, ale je to to najlepšie, čo pre svoje nové tetovanie môžete urobiť. Čím viac totiž budete svoje tetovanie vystavovať slnečnému žiareniu, tým viac a rýchlejšie vám bude blednúť. Pred pobytom na slniečku je absolútne nutné potetovanú kožu natrieť opaľovacím krémom, a to aspoň s faktorom 30. Kým sa tetovanie úplne nezahojí, čo trvá 4 až 8 týždňov, podľa veľkosti a zložitosti motívu, je potrebné ho pred slnkom schovávať úplne!

 

Zároveň by ste sa tiež nemali opaľovať zhruba mesiac pred tetovaním. Opálená koža totiž horšie chytá tetovacie atramenty. Kde je pigment z opálenia, tam už nie je toľko miesta pre ďalší pigment z tetovacích farieb. S tetovaním, ktoré nie je zahojené, je tiež nutné vyhýbať sa kúpaniu v bazénoch, mori a ostatných vodných plochách. Neodporúča sa ani kúpanie vo vani, len sprcha! Cez otvorené ranky môže totiž preniknúť veľa nečistôt a baktérií, ktoré môžu spôsobiť vážnu infekciu. Dlhší pobyt vo vode potom opäť môže spôsobiť, že začne mokvať. Vnímajte nové tetovanie ako plošnú odreninu, teda ako hojacu sa čerstvú ranu - a podľa toho sa k nemu tiež chovajte.

 

Ako je to s hennou?

 

Zvýšenú pozornosť by ste mali venovať farbe. Pretože sa jedná o hnedočervený prášok, farba obrázku na koži by sa mala pohybovať medzi oranžovou, červenou a hnedou. Ak sa niekde stretnete s farbou čiernou, nejedná sa o čisto prírodný produkt. Táto henna býva zmiešaná s veľkým množstvom chemikálií, ktoré je bežne zakázané používať, a môže byť pre kožu veľmi nebezpečná.

 

Typickou reakciou na popáleniny hennou - či skôr chemikálie v nej obsiahnuté - je napuchnutá, mokvajúca kože plná pľuzgierov. Popri tom, že táto reakcia je nesmierne bolestivá, má takéto tetovanie z dovolenky následky do konca života. Koža zostane zjazvená a poškodená. Radšej sa preto vyhnite podobným suvenírom z dovolenkových destinácií, a už vôbec zdobenie tohto typu nedovoľte svojim deťom. Aj keď by henna nemala byť permanentná, etiketu toho, čo je vo farbe obsiahnuté, nikde neuvidíte a následky po takejto nepodarenej ozdobe môžu byť fatálne.

 

Na piercing si radšej počkajte

 

Piercingy by pre vás mali byť v lete tabu. Niektoré salóny dokonca počas leta "piercingovanie" vôbec nevykonávajú. Potrebujú k zahojeniu totiž oveľa viac času. Taký piercing v pupku sa hojí napríklad rok a horúco, pot a prach regeneráciu vôbec neuľahčuje.

 

Zabudnúť by ste mali tiež na kúpanie, ak sa vám hoji piercing. Skočiť do bazéna alebo mora s nezahojeným piercingom je to najhoršie, čo môžete urobiť. Hoci sa vám voda môže zdať čistá, obsahuje mnoho baktérií, a vy si tak akurát privodíte poriadnu hnisavú a bolestivú infekciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies