Chýba komplexný plán prevencie a ochrany proti živelným katastrofám

NETKY.SK • 18 August 2010, 07:13 • 2 min
Chýba komplexný plán prevencie a ochrany proti živelným katastrofám

Chýba komplexný plán prevencie a ochrany proti živelným katastrofám

slovakia

left justify in out

img

Bude potrebné pripraviť komplexný plán ochrany a prevencie voči takým prírodným katastrofám, aké v týchto dňoch postihli hornú Nitru a ďalšie oblasti Slovenska. Uviedol to prezident SR Ivan Gašparovič na dnešnom brífingu potom, ako navštívil povodňami postihnutú Handlovú a Prievidzu, kde sa oboznámil so škodami, ktoré živel napáchal, stavom záchranných a prác a odstraňovaní následkov. Stretol sa aj s primátormi a členmi krízových štábov a tiež s občanmi, ktorým voda spôsobila značné škody na majetku. Podľa prezidenta vysoko hodnotili pomoc vojakov.
Komplexné opatrenia proti povodniam, hoci sa opakujú každoročne, každá doterajšia vláda odkladala, konštatoval prezident. Uvedomuje si, že sa to nebude dať už v tomto roku alebo budúcom, ale že to bude dlhšie trvať. Treba však podľa neho konečne začať. Plán by bolo potrebné koordinovať aj so susednými štátmi Ukrajinou a Poľskom. Rozhovory o tom už s predstaviteľmi týchto krajín inicioval. Hlava štátu vyslovila spokojnosť, že do Handlovej a Prievidze sa chystá aj premiérka Iveta Radičová a že v stredu (18.8.) bude o tomto probléme rokovať vláda.
Za najdôležitejšie v týchto dňoch prezident považuje, aby primátori a starostovia urýchlene vypracovali „veľmi zodpovedný prehľad, aké rýchle peniaze potrebujú“. Myslí si, že vláda by mala akceptovať pomoc tým, ktorí ju okamžite potrebujú. To by malo byť v týchto dňoch vládnou prioritou. Okrem toho „už v budúcom štátnom rozpočte by mala vláda počítať s nejakým rezervným fondom pre takéto katastrofy“, dodal prezident Gašparovič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies