Chudobou je ohrozených 640-tisíc Slovákov

NETKY.SK • 15 November 2017, 12:59 • 2 min
Chudobou je ohrozených 640-tisíc Slovákov

BRATISLAVA – Chudoba sa na Slovensku naďalej zvyšuje, ohrozených je ňou viac ako 12,6 percenta obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Na hranici chudoby sa ocitlo asi 640-tisíc ľudí. Sú medzi nimi najmä rodiny s dvoma a viac deťmi, mladí ľudia, nezamestnaní, ale aj pracujúci, ktorí žijú od výplaty k výplate. Na tlačovej besede na to dnes upozornila predsedníčka Slovenskej siete proti chudobe Anna Galovičová. Slovensko podľa nej dostatočne proti chudobe nebojuje.

 

„Treba investovať do sociálneho ochranného systému, budovať inkluzívnu spoločnosť a pochopiť, že sociálna politika je investícia, a nie strata,“ konštatovala. Na Slovensku sa podľa Galovičovej chudoba individualizuje, čiže prevláda názor, že za chudobu si môže človek sám. „Je nutná zmena myslenia,“ zdôraznila.

Bojovať proti chudobe by mali podľa Galovičovej všetci, pričom neziskové organizácie zamerané na sociálnu inklúziu by mali dostať viac podpory. Zapájať by sa mali aj ľudia so skúsenosťou s chudobou. Zo strany vládnych orgánov treba podľa Galovičovej naďalej zvyšovať minimálnu mzdu a bojovať proti dlhodobej nezamestnanosti.

 

„Celková nezamestnanosť sa síce znížila, no dlhodobo nezamestnaných je asi 300-tisíc ľudí,“ povedala. Dodala, že za dôležitý považuje aj prístup k vzdelávaniu už od škôlky, a to najmä v prípade vylúčených komunít. Galovičová na záver informovala, že 30. novembra sa v národnej rade uskutoční 4. verejné vypočutie o chudobe, na ktoré pozvala všetkých občanov.

Slovenská sieť proti chudobe, ktorá patrí k najväčším sieťam na Slovensku, združuje 154 sociálne zameraných mimovládnych organizácií s vyše 250 000 členmi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies