Chudobou bolo vlani ohrozených až 700-tisíc Slovákov

NETKY.SK • 2 Október 2012, 11:17 • 2 min
Chudobou bolo vlani ohrozených až 700-tisíc Slovákov

Chudobou bolo vlani ohrozených až 700-tisíc Slovákov - Slovensko Riziko chudoby medzi pracujúcimi Slovákmi stúplo. Podľa posledných výsledkov zisťovania o príjmoch a životných podmienkach EU SILC 2011, realizovaného Štatistickým úradom (ŠÚ) SR, je chudobo

slovakia

left justify in out

img

Riziko chudoby medzi pracujúcimi Slovákmi stúplo. Podľa posledných výsledkov zisťovania o príjmoch a životných podmienkach EU SILC 2011, realizovaného Štatistickým úradom (ŠÚ) SR, je chudobou ohrozených 6,3 % zamestnaných, čo je rovnaké percento ako v prípade dôchodcov. Toto číslo ovplyvnila nezamestnanosť, konsolidácia či pomalší rast miezd.

"Rast nezamestnanosti sťažuje vyjednávaciu pozíciu pracujúcich," vysvetlila jeden z dôvodov Zuzana Kusá zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Tento faktor spolu s argumentmi firiem o konkurencieschopnosti či nutnosti úspor stojí za nižším rastom miezd v súkromnom sektore.

Zároveň podľa nej v privátnej sfére pribúdalo ľudí pracujúcich na kratšie pracovné úväzky, čo je prejavom krízy a šetrenia zo strany podnikateľov. Nárastu chudoby medzi pracujúcimi však dopomohol aj verejný sektor, kde mzdy adekvátne nerástli. V niektorých prípadoch došlo z dôvodu úsporných opatrení k ich zmrazeniu či zníženiu.

Celkovo žilo vlani na hranici chudoby 700.000 Slovákov, čo je až 13 % obyvateľov celej krajiny. Ich počet sa podľa výberového zisťovania EU SILC 2011 medziročne zvýšil o jeden percentuálny bod, teda o 50.000 ľudí. Mieru rizika chudoby ovplyvňuje najmä ekonomická aktivita. Najväčšie riziko bolo totiž zaznamenané u nezamestnaných osôb.

Mieru rizika chudoby ovplyvňuje najmä ekonomická aktivita. Najväčšie riziko bolo totiž zaznamenané u nezamestnaných osôb. "Riziko je takmer trojnásobne väčšie ako u ekonomicky aktívneho obyvateľstva, dosahuje takmer 43 %," objasnila na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona