Chudobných seniorov je na Slovensku podľa Sberbank málo

NETKY.SK • 28 Január 2015, 11:38 • 2 min
Chudobných seniorov je na Slovensku podľa Sberbank málo

BRATISLAVA - V porovnaní s priemerom Európy súčasné dôchodky na Slovensku nahrádzajú pôvodný príjem z práce nadpriemerne. Ako ďalej uviedol hlavný stratég Sberbank Slovensko Martin Barto, seniori si môžu dovoliť približne to, čo bežná populácia a chudobných seniorov je u nás málo.

slovakia

left justify in out

Problémom však podľa Barta je nízka úroveň dôchodkov oproti starým členským štátom únie, ktorá je výsledkom nízkych platov na Slovensku. "Jediný spôsob ako zvýšiť dôchodky, je rast platov. Iná cesta k vyšším dôchodkom v budúcnosti nevedie,“ povedal Barto.

 

Výška dôchodkov sa dá podľa Barta posudzovať podľa rôznych hľadísk. Jedným z nich je miera náhrady, ktorá predstavuje pomer medzi dôchodkom vyplácaným vekovej skupine od 65 do 74 rokov a priemerným príjmom zo zamestnania osôb vo veku od 50 do 59 rokov. Ako vyplynulo z údajov Eurostatu a prepočtov Sberbank, na Slovensku je tento pomer 61 %, čo je o niečo viac ako únijný priemer 56 %. 

 

Toto kritérium je však podľa Barta relatívne, pretože nehovorí nič o tom, čo si dôchodcovia za svoj príjem môžu dovoliť. Dôležité je preto podľa neho poznať absolútnu výšku príjmov dôchodcov. V roku 2013 bol medián čistého príjmu za rok na Slovensku 6 737 eur, u vekovej skupiny nad 60 rokov to bolo 6 336 eur ročne. Znamená to, že slovenskí dôchodcovia si žijú na približne rovnakej úrovni ako celá populácia. Z nových členských štátov únie sú Slováci na tom po Čechoch najlepšie, no dôchodcovia vo všetkých starých členských štátoch, vrátane Grécka a Portugalska, sú na tom podľa Barta lepšie než slovenskí penzisti. 

 

Dôležitá je podľa Barta aj distribúcia príjmov dôchodcov. Jedným z dôležitých kritérií, ktoré o tom hovoria, je podiel dôchodcov, ktorých príjem je pod hranicou chudoby stanovenou na 60 % mediánu príjmu. Na Slovensku pod touto hranicou žilo v roku 2013 6,6 % dôchodcov, čo je piaty najnižší podiel v únii. Slovensko tak nemá s relatívnou chudobou dôchodcov podľa Barta nijaký veľký problém a súčasné nastavenie politiky rastu penzií bude tomu napomáhať, pretože sa postupne znižujú rozdiely v dôchodkoch vyplácaných z prvého piliera. 

 

Na Slovensku prišiel čas vyplácania prvých dôchodkov z druhého piliera. Veľa ľudí prekvapilo to, že doživotné dôchodky z druhého piliera sú nízke. "Nie je to však prekvapivá skutočnosť, pretože ide o výplatu anuity iba za desať rokov sporenia. U dôchodcu, ktorý si platil 40 rokov dôchodkové poistenie, predstavuje asi 11 % dôchodku,“ povedal Barto. Avšak podľa neho má druhý pilier aj v okresanej forme zmysel. Poskytuje totiž diverzifikáciu finančných zdrojov pre budúcich dôchodcov, ktoré nebudú závislé len od počtu pracujúcich a ich platov v budúcnosti, a tak znižuje riziko nepriaznivého demografického vývoja, uzavrel Barto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies