Chudobný Tadžikistan oslavuje výročie nezávislosti vo veľkom štýle

NETKY.SK • 9 September 2011, 19:23 • 2 min
Chudobný Tadžikistan oslavuje výročie nezávislosti vo veľkom štýle

Chudobný Tadžikistan oslavuje výročie nezávislosti vo veľkom štýle

slovakia

left justify in out

img

Tadžikistan si pripomenul 20. výročie nezávislosti po rozpade Sovietskeho zväzu pompéznymi oslavami a nákladnou výstavbou, ktoré si podľa kritikov táto chudobná stredoázijská krajina sotva môže dovoliť. Napísala to dnes agentúra AP.
      Hlavným námestím metropoly Dušanbe dnes pochodovalo 10.000 vojakov pred slávnostným vystúpením 20.000 študentov. Zlatým klincom dnešného výročia bolo rozvinutie tadžickej zástavy, dlhej 2011 metrov a vážiacej 860 kilogramov. Podľa miestnych predstaviteľov ide o najdlhšiu zástavu na svete, Guinnessova kniha rekordov však takúto kategóriu neobsahuje.
      Len pred niekoľkými týždňami v Tadžikistane odhalili najvyšší samostatne stojaci vlajkový stožiar na svete, vysoký 165 metrov. Podľa výrobcov stál 3,5 milióna dolárov. Je to však len špička ľadovca v stavebnom rozmachu, ktorý v posledných mesiacoch zmenil tvár hlavného mesta krajiny.
      Minister financií Safarali Nadžmiddinov uviedol, že na postavenie množstva nových budov a zariadení pred oslavami výročia vynaložili v krajine vyše 210 miliónov dolárov. Ide o viac než desatinu ročného rozpočtu Tadžikistanu a takmer dvojnásobok medzinárodného finančného úveru pre krajinu.
      Prezident Emomali Rachmon začiatkom septembra otvoril 20-poschodové obchodné centrum Dushanbe Plaza, ktoré sa stalo najvyššou budovou v metropole. Štát na jeho výstavbu poskytol 33 miliónov dolárov.
      V Dušanbe tiež vznikol 15-hektárový park za ďalších 16,8 milióna dolárov. Pred výročím dostavali okrem toho päťhviezdičkový hotel, továreň na výrobu úsporných žiaroviek či amfiteáter.
      Svetová banka odhaduje, že približne polovica zo 7,5 milióna obyvateľov Tadžikistanu žije pod hranicou chudoby, pričom priemerná mesačná mzda je nižšia ako 100 dolárov. Asi polovica mužov v produktívnom veku cestuje za prácou do zahraničia.
      Opozícia podľa aktivistov čelí neustálemu prenasledovaniu zo strany úradov, kritika dlhoročného prezidenta je tak pomerne tlmená, konštatovala AP.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona