Chronológia teroristických útokov vo vlakoch, ktoré za posledné roky otriasli Európou

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 17:27 • 2 min
Chronológia teroristických útokov vo vlakoch, ktoré za posledné roky otriasli Európou

MOSKVA - Najmenej 10 mŕtvych a desiatky zranených si vyžiadal výbuch, ku ktorému došlo dnes na jednej z liniek metra v ruskom Petrohrade. TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu bombových útokov v metrách a na iných železniciach v Európe.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

VIDEO Na stanici metra v Petrohrade vybuchla bomba, najmenej 10 ľudí je mŕtvych

 

11. marca 2004 - Španielsko/Madrid - Séria explózií, ktoré otriasli vlakmi v španielskej metropole Madrid, si vyžiadala 202 obetí na životoch a 2000 ľudí bolo zranených. Páchatelia odpálili 13 bômb, ďalšie tri zneškodnili experti španielskej polície. Teroristická organizácia al-Káida sa k útokom priznala v liste zaslanom v Londýne vychádzajúcemu denníku al-Kuds al-Arabí.

 

6. februára 2004 - Rusko/Moskva - Samovražedný útočník sa odpálil medzi stanicami metra Paveleckaja a Avtozavodskaja. Pri výbuchu prišlo o život 42 osôb.

 

7. júla 2005 - Británia/Londýn - Pri teroristickom útoku na londýnske metro a autobus zahynulo 52 ľudí a ďalších asi 700 bolo zranených. Bomboví útočníci, britskí moslimovia, podľa vzoru al-Káidy nastúpili ráno na stanici King's Cross do spojov verejnej dopravy a v troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu.

 

27. novembra 2009 - Rusko/Moskva - Čečenský rebel Doku Umarov a jeho skupina sa prihlásili k zodpovednosti za bombový útok na ruský vlak na trati Moskva-Petrohrad, pri ktorom zahynulo 26 ľudí a ďalších 100 bolo zranených.

 

29. marca 2010 - Rusko/Moskva - Dve samovražedné atentátničky pripravili na preplnenej stanici moskovského metra o život 40 ľudí a ďalších 100 výbuchy zranili. K útoku sa prihlásila skupina militantných islamských separatistov z kaukazského regiónu, ktorú viedol líder čečenských povstalcov Doku Umarov.

 

11. apríla 2011 - Bielorusko/Minsk - Silný výbuch otriasol večer prestupnou stanicou Okťabrskaja v centre Minska. Explózia nálože s piatimi až siedmimi kilogramami TNT, naplnená kúskami kovu, si vyžiadala 15 obetí a okolo 300 zranených.

 

22. marca 2016 - Belgicko/Brusel - Teroristické útoky na letisku Zaventem a v metre v Bruseli si vyžiadali najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených. K útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies