Chronológia najväčších leteckých nešťastí za posledných 10 rokov

NETKY.SK • 8 Január 2020, 10:49 • 2 min
Chronológia najväčších leteckých nešťastí za posledných 10 rokov

V súvislosti s havarovaným lietadlom, ktoré sa v dnešných ranných hodinách zrútilo pri iránskom hlavnom meste Teherán, vám prinášame výberovú chronológiu najväčších leteckých havárií dopravných lietadiel vo svete za posledných 10 rokov.

slovakia

left justify in out

10. apríla 2010 — Poľsko

Deväťdesiatšesť ľudí zahynulo pri páde poľského prezidentského špeciálu neďaleko západoruského mesta Smolensk. Na palube sa nachádzal i prezident Lech Kaczynski s manželkou, ako aj mnoho ďalších významných poľských predstaviteľov.

 

 

12. mája 2010 — Líbya

Pri havárii Airbusu 330 letiaceho z Juhoafrickej republiky, ku ktorej došlo pred medzipristátím na medzinárodnom letisku v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, zahynulo 103 ľudí. Väčšinu pasažierov tvorili holandskí turisti. Nehodu ako jediný prežil deväťročný holandský chlapec.

 

22. mája 2010 — India

Boeing 737-800, ktorý odštartoval z Dubaja, zišiel z mokrej pristávacej dráhy v meste Mangalúru ležiacom na juhozápade Indie. Stroj skončil v blízkom lese, rozlomil sa na dve časti a začal horieť. Na palube sa nachádzalo 160 cestujúcich z Indie a šesť členov posádky.

 

28. júla 2010 — Pakistan

Haváriu pakistanského dopravného lietadla v horách pri hlavnom meste Islamabad neprežil nikto zo 152 ľudí na palube. Airbus A320 súkromnej spoločnosti Airblue sa zrútil do oblasti pohoria Margalla počas pokusu o pristátie v Islamabade, kam smeroval z mesta Karáčí. Na palube bolo 146 pasažierov, vrátane siedmich detí, a šesť členov posádky. Medzi obeťami boli aj dvaja Američania.

 

 

3. júna 2012 — Nigéria

Dopravné lietadlo so 153 osobami na palube sa zrútilo na budovu v husto obývanej štvrti nigérijského mesta Lagos. K nehode došlo krátko pred pristátím na letisku v hospodárskej metropole Nigérie, kam smerovalo z hlavného mesta Abuja. Svedkovia uviedli, že vrazilo do budovy a vybuchlo. Podľa niektorých pred zrážkou zasiahlo elektrické vedenie. Nehoda si vyžiadala životy ľudí všetkých 153 osôb na palube a najmenej dvoch ľudí na zemi.

 

17. novembra 2013 — Rusko

Všetkých 50 ľudí na palube prišlo o život, keď sa v ruskom meste Kazaň, metropole republiky Tatarstan, pri pristávaní zrútilo lietadlo typu Boeing 737. Lietadlo, ktoré štartovalo z moskovského letiska Domodedovo, sa zrútilo pri druhom pokuse o pristátie. Pri dotyku s pristávacou plochou stroj explodoval.

 

7. marca 2014 — Malajzia

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube zmizlo z radarov dve hodiny po odlete z Kuala Lumpuru do Pekingu. Boeing 777-200 s 227 cestujúcimi a 12 členmi posádky sa podľa predpokladov zrútil do mora. Miesto dopadu lietadla nie je známe.

 

 

16. augusta 2015 — Indonézia

Indonézske dopravné lietadlo vnútroštátnej linky s 54 ľuďmi na palube sa zrútilo v odľahlej a hornatej časti indonézskej provincie Papua. Na palube dvojmotorového turbovrtuľového stroja typu ATR 42-300 spoločnosti Trigana sa viezlo 44 dospelých pasažierov, päť detí a dojčiat a päť členov posádky.

 

25. decembra 2016 — Rusko

Lietadlo, prevádzkované Ministerstvom obrany Ruskej federácie, s 92 ľuďmi na palube (84 pasažierov, osem členov posádky), sa zrútilo do vôd Čierneho mora. Nehodu nikto neprežil. V dopravnom lietadle Tu-154 sa viezli aj členovia svetoznámeho ruského armádneho speváckeho súboru Alexandrovovci, ktorí mali vystúpiť na ruskej vojenskej základni Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja.

 

 

11. februára 2018 — Rusko

Nikto z cestujúcich ani členov posádky neprežil haváriu dopravného lietadla regionálnej leteckej spoločnosti Saratovské aerolínie so 71 ľuďmi na palube, ktoré sa zrútilo krátko po vzlietnutí z moskovského medzinárodného letiska Domodedovo. Lietadlo zmizlo z radarov krátko po vzlietnutí z Moskvy. Havarovalo zhruba 80 kilometrov juhovýchodne od ruskej metropoly v blízkosti dediny Argunovo.

 

18. februára 2018 — Irán

Nikto neprežil nehodu lietadla iránskej leteckej spoločnosti Aseman so 66 ľuďmi na palube. K nehode došlo v hornatej oblasti neďaleko mesta Semírom, ležiaco 620 kilometrov od Teheránu. Turbovrtuľové  lietadlo typu ATR-72 francúzskej výroby narazilo do úbočia vyše 4000 metrov vysokej hory Dena. Lietadlo smerovalo z Teheránu do juhoiránskeho mesta Jásúdž a zrútilo sa približne hodinu po štarte.

 

 

18. mája 2018 - Kuba

Pri nehode lietadla, ktoré sa zrútilo po štarte z letiska v Havane, zahynulo 112 ľudí vrátane piatich detí. Prežila len jedna Kubánka. Na palube stroja typu Boeing 737, ktorý prevádzkovali kubánske aerolínie Cubana de Aviación, bolo 102 Kubáncov, traja turisti, dvaja cudzinci a šesť členov posádky z Mexika.

 

29. októbra 2018 - Indonézia

Haváriu indonézskeho lietadla, ktoré sa zrútilo približne 13 minút po štarte z medzinárodného letiska v Jakarte, neprežil nikto z 189 ľudí na palube. Pilot krátko po štarte zistil nešpecifikovaný problém a požiadal o povolenie na návrat. Boeing-737 MAX 8 s kapacitou 210 cestujúcich smeroval z Jakarty do mesta Pangkal Pinanga. Naposledy ho lokalizovali pri meste Karawang v provincii Západná Jáva, potom zmizol z radarov a prerušil sa kontakt s posádkou.

 

 

10. marca 2019 — Etiópia

Haváriu lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Stroj mal namierené do kenského mesta Nairobi. Medzi obeťami z 35 krajín boli aj manželka, syn a dcéra poslanca slovenského parlamentu Antona Hrnka; štvrtou slovenskou obeťou havárie bola charitatívna pracovníčka a projektová manažérka Danica Olexová. Príčinou Boeingu 737-8 MAX bol chybný softvér. Išlo už o druhú haváriu lietadla tohto typu v priebehu pol roka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies