Chronický únavový syndróm. Týka sa aj vás?

NETKY.SK • 3 Jún 2017, 14:40 • 2 min
Chronický únavový syndróm. Týka sa aj vás?

BRATISLAVA - Unavený býva občas každý. Niekedy viac, inokedy menej. Z nadmiery povinností a zhonu vás bolí niekedy hlava, inokedy nohy, prípadne chrbát. Potom stačí dať si dobre jedlo a odpočinúť si, alebo sa proste poriadne vyspať. Občas to tak má každý, iste aj vy. Avšak nesmie sa z toho stať pravidlo. To už je potom iná pesnička, respektíve problém - oveľa závažnejší.

slovakia

left justify in out

Odborne sa mu hovorí chronický únavový syndróm alias chronic fatigue syndrome, skrátene CFS, niekedy sa používa aj krkolomný výraz myalgická encefalomyelitída. Či tak alebo tak, jedno je isté, je to choroba pre vaše telo a organizmus celkom zákerná, a to z toho dôvodu, že má nejasné a rôzne príčiny.

 

Cítite sa ako handrová bábika, bez vôle čokoľvek robiť, kamkoľvek ísť a niekedy aj na čokoľvek myslieť. Dosť brutálny stav, ktorý decimuje nielen rodinné a ďalšie sociálne väzby, ale predovšetkým bráni v dobrom výkone profesie. Skrátka ste dosť ťažko schopný poriadne a s plným nasadením plniť svoje povinnosti - pracovné a rodinné, o nejakých zrazoch s kamarátmi si môžete nechať len zdať. Nemáte totiž na ne vôbec silu. A denne túžite len a len po svojej najlepšej kamarátke - pokojnej, príjemnej, tichech a pohodlnej - po posteli.

 

Ako zistiť, že trpíte CFS? Chronický únavový syndróm sa rozoznáva veľmi ťažko, a určeniu správnej diagnózy predchádza rad vyšetrení, ktoré sprvu neukážu nič moc, alebo sú akosi nejasné. Až ničím neopodstatnená, dlhotrvajúca (viac ako 6 mesiacov) a neustupujúca únava ukazuje na CFS. Obzvlášť, keď nezaberajú ani žiadne opatrenia ako je navýšenie spánku, odpočinku ani úprava stravy.

 

obrazok

 

Čo je pre únavový syndróm typické? 

- občasné bolesti svalov a ich kŕčov    

- nešpecifická bolesť kĺbov     

- nižší prah sústredenosti aj poruchy pamäti     

- nekvalitný spánok, alebo naopak nadmerná spavosť  

- nadmerný sklon k pesimizmu   

- občasná zvýšená teplota do 38 ° C     

- citlivosť uzlín, bolesť v krku a svetloplachosť   

- celková únava po fyzickej či psychickej námahe trvajúca dlhšie ako 24 hodín

 

Páchateľ únavového syndrómu nie je len jeden, ale celá hromada symptómov veľmi rozličného pôvodu. Od prekonaných infekcií v tele, cez imunologické a endokrinologické problémy a výkyvy, alebo nesprávne, nepravidelné a nevhodné stravovacie návyky, až po starý dobrý stres. A keď je ho príliš a trvá veľmi dlho, má fatálne následky. Proste nadmerná fyzická a psychická záťaž si vyberajú svoju daň práve týmito ťažkosťami. A všetko dohromady vám potom ešte rapídne nabúra aj psychiku, pretože si uvedomujete, že niečo dlho nie je v poriadku, ale lekári nikde nič poriadne nenachádzajú. No a vo finále potom nezvládáte ani z polovice či tretiny to, čo predtým.

 

Aká je pomoc? Tak ako postupne a pomaly spadnete do pasce únavového syndrómu, tak postupne a pomaly sa z nich môžete dostať. Je to beh na skutočne veľa dlhú trať. A pretože sú u každého prejavujú trochu iné príčiny, tak aj liečba môže byť u vás iná ako u ostatných.

 

obrazok

 

Pozostáva z liečby podľa nájdených príčin - napríklad podpora a liečba imunity, nasadenie protizápalových liekov, látok proti alergiám, prostriedky na podporu lepšieho spánku, či k potlačeniu a liečbe depresií. Samozrejme to nie je len o klasických liekoch, ale aj o výživových doplnkoch, vitamínoch, mineráloch a stopových prvkoch. Často je prospešná a úspešná fyzioterapia, psychoterapie, a alternatívne spôsoby ako homeopatia, akupresúra a akupunktúra. Čo môžeš sama? Veľmi pomáhajú vyššie dávky vitamínu C, úprava stravovacích návykov a zdravší jedálniček, pravidelné striedanie odpočinku a práce, striedanie fyzickej a psychickej aktivity, dostatok spánku a relaxu, aktívny pohyb na čerstvom vzduchu, a vyvarovanie sa stresu. Je fajn využiť meditácie, relaxačnú hudbu, afirmování, vizualizácie a podporiť pozitívne myslenie. Tiež môžu pomôcť Mudry alias jóga prstov, rovnako ako bylinkové čaje. Vôbec celkovej zmeny k lepšiemu a zdravému životnému štýlu tí budú prospešné.

 

Liečba pozostáva z podpory a liečby imunity, nasadenie protizápalových liekov, látok proti alergiám, prostriedky na podporu lepšieho spánku, či k potlačeniu a liečbe depresií. Samozrejme to nie je len o klasických liekoch, ale aj o výživových doplnkoch, vitamínoch, mineráloch a stopových prvkoch. Často je prospešná a úspešná fyzioterapia, psychoterapia, a alternatívne spôsoby ako homeopatia, akupresúra a akupunktúra.

 

Veľmi pomáhajú vyššie dávky vitamínu C, úprava stravovacích návykov a zdravší jedálniček, pravidelné striedanie odpočinku a práce, striedanie fyzickej a psychickej aktivity, dostatok spánku a relaxu, aktívny pohyb na čerstvom vzduchu, a vyvarovanie sa stresu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona