Chronickú obštrukčnú chorobu pľúc mnohí prehliadajú, často končí smrťou

NETKY.SK • 16 November 2016, 12:55 • 2 min
Chronickú obštrukčnú chorobu pľúc mnohí prehliadajú, často končí smrťou

BRATISLAVA - Chronická obštrukčná choroba pľúc postihuje asi každého desiateho Slováka. Toto respiračné ochorenie je nevyliečiteľné, jeho priebeh a prognózu však možno liečbou ovplyvniť.

slovakia

left justify in out

U mnohých pacientov má však i tak fatálne následky a deje sa tak preto, lebo k lekárovi už prichádzajú často neskoro. Upozornili na to pneumológovia počas dnešného Svetového dňa chronickej obštrukčnej choroby pľúc. "Ľudia majú o tejto chorobe málo informácií", upozornil pneumológ Miroslav Žáčik. Pri vyšetrovaní by na ňu mali podľa neho viac myslieť i všeobecní lekári.

Na túto chorobu trpí podľa posledných štatistík asi 90.000 Slovákov. Podľa odborníkov je ich však niekoľkonásobne viac. Ročne zomrú celosvetovo na ochorenie asi tri milióny ľudí. Na Slovensku sa to pre nedostatok údajov zatiaľ odhaduje ťažko.

 

Verejnosť sa môže o ochorení dozvedieť viac i na bezplatných seminároch, určené sú prioritne pre seniorov. V novembri sa budú konať vo viacerých mestách - Ružomberku (25.11.), Liptovskom Mikuláši (25.11.), Bardejove (29.11.) a Prešove (30.11.). Organizuje ich Nadačný fond pre zdravé pľúca, vybraní môžu hneď na mieste podstúpiť spirometriu. Aj takto chcú odhaliť zárodky ochorenia u ľudí.

 

Choroba postihuje najmä fajčiarov nad 40 rokov. Netýka sa to však len nich. "Ohrozuje širokú populáciu, bez rozdielu pohlavia a veku. Riziko jej vzniku narastá napríklad aj zlou kvalitou ovzdušia," povedal Žáčik. Spozornieť by mali tí, ktorých dlhodobo trápi kašeľ či dýchavica pri bežných činnostiach. "Mnohí to pripisujú zhoršujúcej sa kondičke či veku, čo nie je správne," zhodnotil pneumológ. O problémoch sa treba poradiť so všeobecným lekárom. Ten by mal pacientov so zvýšeným rizikom posielať rovno k pneumológovi. U toho pacient podstúpi dychový niekoľkominútový test - spirometriu.

 

Poškodenie pľúc pred nasadením liečby je nezvratné. "Preto je dôležitá včasná, dlhodobá a pravidelná liečba," zdôraznil Žáčik. Tá má zmierniť príznaky choroby, predchádzať ich zhoršeniu (exacerbácii), zlepšiť toleranciu námahy a vďaka tomu znížiť úmrtnosť pacientov. Tým sa často priťaží na jar.

 

Chorým pomáhajú život skvalitniť lieky i nefarmakologická liečba. Lieky však nestačí užívať len pri zhoršení stavu, ale pravidelne. Iba tak možno predchádzať exacerbáciám, a tým predĺžiť život. Priemerná dĺžka života pacientov je asi sedem rokov, a to práve pre neskorú diagnostiku a vyššie štádiá ochorenia.

 

Pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc sa postupne zužujú dýchacie cesty. Následkom toho vzduch neefektívne prúdi do a von z pľúc. Dýchanie je tak namáhavejšie. Ide o zápalové ochorenie. Chronická obštrukčná choroba pľúc vzniká ako následok inhalovania škodlivých látok, ako je cigaretový dym, prachové častice, uhlie, dym, výpary leptavých látok a iné.

Toto ochorenie sa najčastejšie vyskytuje v profesiách, kde je človek vystavený cementovému prachu, sírovodíku, chlóru, smogu, taktiež sa častejšie diagnostikuje baníkom a pracovníkom v textilných fabrikách.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies