Christov: Medzi rozhodcami chýba osobnosť, Rizzoli sklamal

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 19:20 • 2 min
Christov: Medzi rozhodcami chýba osobnosť, Rizzoli sklamal

BRATISLAVA - Bývalý medzinárodný futbalový rozhodca Vojtech Christov priznal, že v nedeľňajšom finále ME 2016 medzi Portugalskom a Francúzskom (začiatok o 21.00 h SELČ v Paríži) mierne favorizuje domácu reprezentáciu.

slovakia

left justify in out

"Čaká nás vyvrcholenie nezvyčajne dlho trvajúceho európskeho šampionátu. Pre domácich Francúzov je veľkolepé, že sa dostali do finále, celá krajina bude žiť týmto zápasom a všade bude vládnuť dobrá atmosféra. Portugalsko by som nepodceňoval, ale keď to zhrnieme, Francúzsko sa javí ako favorit. Začína sa od stavu 0:0 a rozhodujú góly. Možno sa dočkáme aj nejakého prekvapenia, v závere sa možno rozstrieľa Cristiano Ronaldo, ktorý je mimoriadne potentný strelec. Je to otvorené, ale misky váh sú mierne naklonené na stranu domácich Francúzov. Myslím si, že to bude dobré stretnutie, nebudú chýbať emócie a atmosféra bude vynikajúca," vyhlásil Vojtech Christov pre agentúru SITA.


Rozhodujúci duel ME 2016 povedie z pozície hlavného rozhodcu skúsený Angličan Mark Clattenburg. Štyridsaťjedenročný arbiter prežíva významný rok vo svojej rozhodcovskej kariére, keď pískal aj májové finále Ligy majstrov a rozhodujúci duel anglického FA Cup-u. "Nomináciu Angličana Clattenburga na finále ME považujem za dobrú. Som presvedčený, že nedeľňajšie stretnutie zvládne. Oceňujem uňho to, že má zmysel pre plynulosť hry, poskytuje tzv. výhody, keď je to potrebné, vie uplatniť veľkorysý prístup a je dôsledný pri trestaní nešportových prejavov. Myslím si, že je to správna voľba. Veľké šance som dával aj Skominovi. Priznám sa, že sa mi u tohto slovinského rozhodcu páči jeho vystupovanie a pôsobenie na hracej ploche," dodal 71-ročný rodák z Vranova nad Topľou.


Christov bol počas rozhodcovskej kariéry (1977-1991) účastníkom viacerých vrcholných podujatí, pískal dokonca finále ME 1984 vo Francúzsku. V súvislosti s prebiehajúcim šampionátom v "krajine galského kohúta" ocenil férový prístup aktérov, výkony "strážcov pravidiel" ho však nenadchli.

 

"Chcel by som vyzdvihnúť korektný prístup všetkých hráčov, či už smerom k súperom alebo k rozhodcom. Počas šampionátu sa neobjavili zákerné a brutálne zákroky, arbitri tak mali uľahčenú prácu. Výkony rozhodcov ma však nenadchli, nevidel som medzi nimi silné osobnosti. Celkovo si počínali dobre a situáciu zvládli, až na niektoré momenty, keď sa nevyhli občasným chybám. Nie vždy boli citlivo udeľované osobné tresty. Trošku som bol sklamaný zo semifinálového výkonu Taliana Rizzoliho. Považujem ho za ´ostrieľaného kozáka´, rozhodoval finále MS 2014 v Brazílii. Je to veľmi dobrý rozhodca, páči sa mi svojím vyhraneným štýlom rozlišovania dovoleného od nedovoleného, vie správne rozoznať čisté vypichnutie lopty od podrazenia a tak ďalej. Jeho vystúpenie v semifinálovom dueli Nemecko - Francúzsko však nepovažujem za optimálne. V niektorých momentoch nebolo ani samotným hráčom jasné, čo sa píska, čo sa nepíska, čo je a čo nie je dovolené," skonštatoval Vojtech Christov.


Na turnaji si však okrem arbitrov všíma aj počínanie hráčov. "V úvode turnaja sa mi páčil Francúz Payet, ktorý zažiaril v otváracom zápase s Rumunskom. Neskôr však jeho výkonnosť išla smerom dole, niektoré herné momenty a situácie mu príliš nepriali. V dueloch vyraďovacej fázy akoby strácal dych. Cristiano Ronaldo sa s pribúdajúcim časom dostáva do streleckej formy, čo sa týka nielen gólov, ale aj prihrávok. V tomto smere dosť pomáha portugalskému mužstvu. Najpríjemnejšie zo všetkých prekvapil Renato Sanches. V zápasoch, v ktorých nastúpil, predviedol veľmi dobré veci. Je mladý, má veľký potenciál. Myslím si, že Bayern Mníchov mal pri jeho kúpe ´šťastnú ruku´. Určite ho čaká dobrá futbalová budúcnosť. Skvelé výkony podával aj Nemec Draxler, z brankárov Lloris a Rui Patrício. A samozrejme, Francúz Griezmann - nenápadný a neúnavný útočník s ´nosom na góly´. Osobne mi je ľúto, že za Francúzov nehrá Benzema. Je to môj obľúbený hráč," dodal na záver pre agentúru SITA Vojtech Christov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona