Christopher Reeve - najslávnejší Superman - sa narodil pred 60 rokmi

NETKY.SK • 25 September 2012, 07:17 • 2 min
Christopher Reeve - najslávnejší Superman - sa narodil pred 60 rokmi

Christopher Reeve - najslávnejší Superman - sa narodil pred 60 rokmi - Kultúra Americký herec Christopher Reeve, známy ako predstaviteľ Supermana, by v utorok 25. septembra oslavoval svoje 60.

slovakia

left justify in out

img

 Americký herec Christopher Reeve, známy ako predstaviteľ Supermana, by v utorok 25. septembra oslavoval svoje 60. narodeniny.

Od roku 1995 bol po tragickom páde z koňa pripútaný na invalidný vozík. Najslávnejší Superman, ako Reeva označovali viaceré médiá, zomrel po deviatich rokoch strávených na vozíčku, na zástavu srdca. Dožil sa 52 rokov.

O Supermanovi sa doposiaľ nakrútilo niekoľko filmov a televíznych seriálov a vytvorilo množstvo komiksov. Najznámejším filmom je však práve prvý Superman režiséra Richarda Donnera z roku 1978, v hlavnej úlohe s vtedy neznámym Christopherom Reevom. Lietajúci mladík z planéty Krypton, ktorý v príbehoch využíva silu a nadprirodzenú moc a vyrieši akúkoľvek ťažkú situáciu, dokázal osloviť detského i dospelého diváka.
Máloktorý z obdivovateľov si však uvedomuje, ako blízko a zároveň hrozne ďaleko mal filmový Superman, najmä v posledných deviatich rokoch svojho života, k skutočnému predstaviteľovi filmu. Christopher Reeve v tomto období tvrdo bojoval s vlastným osudom.

Našiel si nový zmysel života. Venoval sa problémom životného prostredia, bezdomovcom, podpore umenia. Jeho najväčšie úsilie smerovalo na podporu výskumu liečby poranení chrbtice a podporu výskumu kmeňových buniek. Loboval u najvyšších predstaviteľov politiky, aby získal pre svoje ciele čo najviac financií.

Predsedom nadácie neziskovej organizácie Paralysis Foundation na podporu výskumu lieku a na liečbu ochrnutí spôsobených poranením miechy a centrálneho nervového systému, sa Christopher Reeve stal v roku 1999.

Christopher Reeve, ktorý sa narodil 25. septembra 1952 v americkom New Yorku, po rozvode rodičov žil s matkou v Princetone v New Jersey (USA). Študoval na Cornell University a na prestížnej Juilliard School v New Yorku.
Filmom Superman sa stal slávnym a do osudného pádu z koňa v roku 1995 ešte stvárnil postavy v 17 filmoch a v množstve televíznych seriálov; vystúpil i takmer v dvoch stovkách divadelných predstavení. Pre HBO nakrútil v apríli 1997 ako režisér film In the Gloaming, ktorý sa stretol s nadšenými recenziami. Ani po ochrnutí sa Reeve nevzdal hereckej kariéry. Vystúpil v úlohe ochrnutého muža vo filme Rear Window, modernom televíznom remaku Hitchcockovho filmu Okno do dvora. Nakrúcal aj reklamy.

Hlásil sa k liberálnej Demokratickej strane a jej názorom. Počas vojny vo Vietname protestoval proti americkej politike. V roku 1987 sa v Čile zúčastnil na demonštrácii umelcov proti Pinochetovmu režimu. O svojom živote napísal dve knihy, obe sa stali bestsellermi. Posledné roky bol Reeve pre mnohých stelesnením nezlomnej sily a nádeje. Zomrel 10. októbra 2004 v New Yorku na zástavu srdca.

Jeho kostým Supermana sa v marci 2012 dostal do aukcie aukčnej siene Julien's Auctions Gallery v Los Angeles (USA).
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona