Christopher Nolan obhajuje nepočuteľné dialógy

NETKY.SK • 18 November 2014, 08:47 • 2 min
Christopher Nolan obhajuje nepočuteľné dialógy

LONDÝN - Britský režisér Christopher Nolan obhajuje nepočuteľné dialógy vo svojom najnovšom filme Interstellar (2014). Ako povedal 44-ročný rodák z Londýna pre americký týždenník The Hollywood Reporter, občasná nezrozumiteľnosť dialógov bola zámerná.

slovakia

left justify in out

„Nesúhlasím s myšlienkou, že jednoznačnosť môžete dosiahnuť len s pomocou dialógu,“ uviedol Nolan. „Jednoznačnosť príbehu, jednoznačnosť emócií. Snažím sa to dosiahnuť vrstvene použitím všetkých dostupných nástrojov...obrazu a zvuku,“ priblížil.

 

Režisér taktiež vysvetlil, že sťažnosti, že kľúčové dialógy je ťažko počuť, znamenajú, že film premietajú správne. „V určitých chvíľach som sa rozhodol vo filme použiť dialóg ako zvukový efekt,“ vysvetlil Nolan. „Takže niekedy je zmixovaný pod ostatnými zvukovými efektmi alebo v inom zvukovom efekte, aby som zvýraznil, aké hlučné je prostredie. Pre hollywoodsky film je to nezvyklé,“ pokračoval. 

 

Jedným z takých príkladov je podľa Nolana scéna, keď postava Michaela Caina prezrádza dôležité informácie Murph, ktorú stvárnila Jessica Chastain. „Sledujeme emočný stav Jessicinej postavy, ako začína chápať, čo jej povedal. Informáciu komunikujme rôznymi spôsobmi v ďalších scénach,“ vysvetlil Nolan. „Takto rád pracujem. Nerád všetko staviam na jednej replike,“ uzavrel. 

 

Režisér a scenárista Christopher Nolan má na konte tri nominácie na Oscara - jednu z roku 2002 za pôvodný scenár mysteriózneho trileru Memento a dve z roku 2011 za pôvodný scenár sci-fi Počiatok a tiež ako jeho producent v kategórii Najlepší film. Tri nominácie si za tieto dva filmy vyslúžil aj v rámci Zlatých glóbusov. Nolan je známy tiež ako režisér trilógie o Batmanovi v podaní Christiana Balea. Okrem filmov Batman začína (2005), Temný rytier (2008) a Návrat Temného rytiera (2012) režíroval aj snímky Following (1998), Insomnia (2002) alebo Dokonalý trik (2006). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona