Christillinová chce skoncovať so sexistickými stereotypmi v športe: Futbalistky nie sú lesby

NETKY.SK • 15 September 2016, 17:11 • 2 min
Christillinová chce skoncovať so sexistickými stereotypmi v športe: Futbalistky nie sú lesby

ATÉNY - Nová ženská zástupkyňa vo výkonnom výbore Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Evelina Christillinová vyhlásila, že jednou z jej hlavných úloh je zmeniť všeobecne negatívnu verejnú mienku, podľa ktorej "ženy, ktoré hrajú futbal, sú lesby alebo vyzerajú ako chlapi."

slovakia

left justify in out

Talianku Christillinovú zvolili v stredu na kongrese UEFA do jednej zo šiestich novovzniknutých pozícii vo vedení FIFA, ktoré majú prispieť k zrovnoprávneniu pohlaví v športe, v ktorom dlhé roky dominujú muži. "Neznášam to hlúpe klišé, ktoré tvrdí, že futbalistky sú iba lesbičky alebo dievčatá, ktoré vyzerajú ako muži," uviedla 50-ročná Christillinová.


FIFA na mužských majstrovstvách sveta v roku 2014 rozdala odmeny vo výške 576 miliónov amerických dolárov, zatiaľ čo pre ženské majstrovstvá sveta organizácia vyčlenila iba 15 miliónov USD. "Ženský futbal je nádherný šport. Ak nie je možné, aby ženy boli rovnako platené ako muži, mali by byť uznávané, uctievané a chválené. Musí byť naším cieľom zlepšiť športové aj finančné podmienky pre ženy," vyhlásila novátorka


Nová členka výkonného výboru je zároveň pohoršená svojím novým platom pre funkcionárku FIFA: "Neexistuje žiadny dôvod, prečo by sme mali zarábať toľko peňazí za reprezentatívnu prácu. Mali by sme byť poctení tým, že môžeme reprezentovať šport. Manažéri by mali dostávať oveľa menej peňazí a viac by sa ich malo investovať do výstavby nových športovísk. Je toho veľa pred nami, čo by sme mali zmeniť aj po morálnej stránke," skonštatovala energická Talianka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies