Christie's na poslednú chvíľu zrušila aukciu 85 obrazov z majetku Portugalska

NETKY.SK • 5 Február 2014, 08:10 • 2 min
Christie's na poslednú chvíľu zrušila aukciu 85 obrazov z majetku Portugalska

LONDÝN - Spoločnosť Christie's na poslednú chvíľu zrušila v utorok aukciu 85 obrazov španielskeho umelca Joana Miróa po sporoch o tom, či vlastník diel - zadlžené Portugalsko - má oprávnenie predávať ich zahraničným záujemcom.

slovakia

left justify in out

Aukčná spoločnosť zrušila aukciu v Londýne napriek tomu, že súd v Lisabone zamietol podanie opozičných poslancov, prokuratúry a aktivistov usilujúcich sa zastaviť predaj s tvrdením, že vláda porušila ponúknutím obrazov do predaja zákon.

Obrazy katalánskeho surrealistu, odhadované na najmenej 35 miliónov eur, pochádzajú zo zbierky banky Banco Portugues de Negócios (BNP) zoštátnenej pre obrovskú zadlženosť v roku 2008, informoval denník Guardian.

"Právna neistota vytvorená sporom znamená, že nie sme schopní zaručiť bezpečný predaj diel," konštatovala Christie's vo vyhlásení len niekoľko hodín pred plánovaným začiatkom aukcie. Súd v Lisabone rozhodol, že predaj sa nedá zastaviť, no zároveň konštatoval, že rozhodnutie štátnej kultúrnej komisie odoslať obrazy do Londýne sa uskutočnilo bez potrebného súhlasu nadriadených orgánov.

Najcennejším spomedzi kolekcie obrazov je olejomaľba Žena s vtákmi s roku 1968, ktorú odborníci aukčnej siene ocenili na štyri až sedem miliónov libier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies