Christian Chardonnet prišiel s riešením rádioaktívneho odpadu

NETKY.SK • 8 Apríl 2019, 14:45 • 2 min
Christian Chardonnet prišiel s riešením rádioaktívneho odpadu

BRATISLAVA- Jadrová energia je najlacnejší spôsob ako vyrábať elektrickú energiu. Veľkým problémom je ale rádioaktívny odpad, ktorý pri jej výrobe elektriny vzniká. Gerard Mourou, francúzsky vedec a nositeľ Nobelovej ceny za fyziku z roku 2018 prišiel na spôsob ako tento problém vyriešiť.

slovakia

left justify in out

V dnešnej dobe sa rádioaktívny odpad z jadrovej elektrárne, podľa stupňa rádioaktivity spracuje a následne ukladá do skladov vyhoreného jadrového paliva. Aj keď vedci v budúcnosti počítajú s jeho prepracovaním a následným opätovným využitím v atómových elektrárňach, zatiaľ je to všetko iba v teoretickej rovine.

 

img

 

Jadrový odpad, či už s nízkou, strednou alebo vysokou intenzitou, sa tak ukladá do úložísk a ďalej sa nespracuje. Toto znamená z dlhodobého hľadiska problém.

Gerard Mourou, ktorý sa venuje  práci s laserom prišiel s riešením. Navrhol laser s vysokou intenzitou, ktorým by zničil jadrový odpad. Lúčmi z laseru by jadrový odpad prešiel transmutáciou, a tak by zmenil svoje zloženie. Vďaka tomuto riešeniu by sa jadrový odpad mohol stať menej nebezpečným a nerádioaktívnym.

 

img


Bol by to svätý grál“ povedal pre Bloomberg Christian Chardonnet, vedúci veľkých infraštruktúrnych projektov spadajúcich pod francúzske ministerstvo výskumu.

 

img

 

Procesom transmutácie jadrového odpadu sa venujú aj iní vedci, no riešenia sú náročné a najmä finančne nákladné .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona