Christchurch postihla séria dotrasov, ranených je vyše 40 ľudí

NETKY.SK • 14 Jún 2011, 07:40 • 2 min
Christchurch postihla séria dotrasov, ranených je vyše 40 ľudí

Christchurch postihla séria dotrasov, ranených je vyše 40 ľudí

slovakia

left justify in out

img

Vyše 40 ľudí v novozélandskom meste Christchurch odviezli do nemocnice s malými zraneniami, ktoré im dotrasov dnes popoludní miestneho času spôsobili padajúce trosky pri sérii silných. Šesť otrasov spôsobilo škody po celom meste, informoval na svojej stránke denník New Zealand Herald.
      Séria dotrasov zrútila jednu z mála budov, ktoré ešte v centre mesta stáli, a ponorila tisíce domov do tmy.
      V centre, ktoré polícia uzavrela po veľkom ničivom februárovom zemetrasení a kde sa pohybovali už len robotníci, padali k zemi celé spŕšky tehál. V tejto oblasti sa nachádzalo približne 200 osôb, keď dnes došlo k sérii otrasov, a dvaja ľudia nakrátko uviazli v kostole. Vyše 40 z uvedených ľudí ošetrili v nemocnici menšie zranenia.
      "Sme zahalení prachom. Je to veľmi, veľmi desivé," uviedol starosta Christchurchu Bob Parker pre novozélandskú štátnu rozhlasovú stanicu.
      Ľudia v celom meste začali vybiehať v panike z budov, keď v čase obeda došlo k otrasu s magnitúdou 5,2. O hodinu došlo k otrasu s magnitúdou 6,0 a potom zaznamenali ďalšie, oznámil Americký geofyzikálny inštitút (USGS).
      V centre mesta a na predmestiach bolo poškodených niekoľko budov.
      "Všetky obchody sa zrútili. Polovica striech sa preborila, ale nespadla úplne," povedal podľa agentúry AP zamestnanec pizzerie na predmestí Christchurchu.
      Všetky dnešné otrasy nastali v rovnakej oblasti, asi desať kilometrov východne od mesta a približne desaťkilometrovej hĺbke.
      Otrasy boli cítiť aj ďaleko od Christchurchu, napríklad v mestách Wellington, Invercargill, Ashburton, Timaru a Dunedin. Evakuované bolo letisko v Christchurchi, lebo vznikli obavy, že jedna dráha mohla byť poškodená.
      V súvislosti so správou o možnom úniku plynu polícia evakuovala centrálnu mestskú červenú zónu, zničenú pri zemetrasení s magnitúdou 6,3, ktoré 22. februára spôsobilo rozsiahle materiálne škody a vyžiadalo si 181 obetí.
      Obyvatelia po dnešných otrasoch v strachu vybiehali z budov na ulice. Na Twitteri sa objavili svedectvá o trasúcich sa obydliach. Niektoré školy, supermarkety a nákupné centrá preventívne evakuovali.
      Aj dnešné zemetrasenie zapríčinilo padanie skál vo štvrti Port Hills, zatiaľ čo vo východných častiach mesta došlo k záplavám z prasknutých potrubí. Médiá informovali o lokálnych výpadkoch elektriny a telefonických liniek, ako aj o poškodených mostoch, cestách a mestskej katedrály.
      Pôda pod Christchurchom je nepokojná od vlaňajšieho septembrového zemetrasenia s magnitúdou 7,1, ktoré spôsobilo len materiálne škody.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies