Chrípkový vírus sa oproti uplynulému týždňu o tretinu viac rozšíril

NETKY.SK • 3 November 2018, 16:54 • 2 min
Chrípkový vírus sa oproti uplynulému týždňu o tretinu viac rozšíril

BANSKÁ BYSTRICA - V medzitýždňovom porovnaní takmer o polovicu nižší výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ale viac ako o tretinu vyšší výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) zaznamenali v 44.

slovakia

left justify in out

kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. Údaje k tejto analýze sú však len z hlásení 36 percent lekárov pre deti a dorast a 32 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

 

Podľa epidemiológov to znamená, že v tomto nestabilnom počasí sa väčšina spomínaných akútnych ochorení dá pripísať na vrub chorôb z prechladnutia, kde nedominuje vírusová etiológia (pôvod), čiže ochorenia majú aj ľahší priebeh.

 

V 44. kalendárnom týždni evidoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici v absolútnych číslach 1825 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 850 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich chorobnosť v tomto týždni.

 

CHPO sa vyskytli v 130 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 60 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich údaje v tomto týždni.

 

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom a Zvolen. Čo sa týka CHPO, je najvyšší počet pacientov v okrese Banská Štiavnica, Zvolen a Žiar nad Hronom. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu seniorov a žiakov základných škôl.

 

Epidemiológovia upozorňujú, že v čase zníženého výskytu ARO aj CHPO je najvhodnejší čas (október, november) na očkovanie. Vakcíny preplácajú všetky zdravotné poisťovne. O situácii v Banskobystrickom kraji informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies