Chrípková sezóna sa začala, tento týždeň zatvorili pre chorobu tri školy

NETKY.SK • 7 Október 2016, 16:26 • 2 min
Chrípková sezóna sa začala, tento týždeň zatvorili pre chorobu tri školy

BRATISLAVA - Chrípková sezóna sa začala. Počas tohto týždňa ochorelo na chrípku a jej podobné ochorenia 4231 ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom vzrástla chorobnosť o 21,6 percenta. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

Čakárne v ambulanciách boli najviac preplnené v Trnavskom kraji a najmenej v Košickom. Chrípka potrápila hlavne tých vo veku 15 až 19 rokov. Pre chorobu museli zavrieť dve materské a jednu základnú školu. Lekára spolu tento týždeň vyhľadalo vyše 44.000 pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami vrátane chrípky. Chorobnosť oproti predchádzajúcemu týždňu stúpla o 5,2 percenta. Celkovo bolo najviac chorých v Nitrianskom kraji a najmenej v Banskobystrickom. Choré boli najmä deti do päť rokov. Medzi ARO patria napríklad ochorenia ako angína, nádcha, zápal prínosných dutín, priedušiek či pľúc.

 

Chrípková sezóna potrvá do apríla. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty aj nad 40 stupňov. Odborníci už pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Odporúčajú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Najúčinnejšie sa jej však dá predísť očkovaním.

 

Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Vykonávať ich má pedagóg, upozornil ÚVZ SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies