Chrípková epidémia útočí. Ako sa brániť vírusom v kancelárii alebo v škole?

NETKY.SK • 8 Február 2018, 20:02 • 2 min
Chrípková epidémia útočí. Ako sa brániť vírusom v kancelárii alebo v škole?

BRATISLAVA - Počet nakazených chrípkou stúpol vo väčšine krajov. Rizikové je hlavne cestovanie v MHD a miesta s väčším počtom ľudí, vrátane veľkých spoločných kancelárií. Ako sa brániť chrípke a čo môže spôsobiť neliečená chrípka?

slovakia

left justify in out

Lekári radia, že počas chrípkovej epidémie by sme sa mali vyhýbať miestam, kde je vyššia koncentrácia ľudí, ako je verejná doprava, kino alebo divadlo. Problém je, ak pracujete v hromadnej kancelárii, v tzn. open space. Tam sa kýchajúcim a kašlajúcim kolegom, ktorí nechcú chrípku vyležať, len ťažko vyhnete. Prinášame rady, ako sa brániť vírusom na pracovisku.

 

Umývajte si ruky

 

Toto je počas chrípkovej epidémie zásada č. 1. Dôkladne si umývajte ruky pod teplou vodou a najlepšie s antibakteriálnym mydlom. Ruky by ste si mali utierať do jednorázových obrúskov. Ak nemáte k dispozícii zrovna vodu, používajte dezinfekčné gély alebo obrúsky na báze alkoholu. Používať by ste ich mali hlavne pred jedlom a po ceste v MHD.

 

Nešúchajte si oči

 

Človek si to málokedy uvedomí. Snažte sa čo najmenej siahať rukami na tvár, ústa alebo si šúchať unavené oči. Znížite tým riziko prenosu vírusu z kontaminovaných predmetov

 

Myš a mobil sú najväčší bacilonosiči

 

Medzi najväčšie bacilonosiče patrí rozhodne počítač a mobil. Ak váš počítač alebo notebook používa v práci ešte niekto iný, majte po ruke vždy antibakteriálne servítky, ktorými utrite myš aj klávesnicu. Rovnako rizikový je i mobil. Položíte ho na stôl, odkladáte na záchode, povaľuje sa vám v aute. Je to doslova raj vírusov, najmä keď ho držíte blízko pri ústach. Pravidelne ho teda tiež čistite dezinfekčnými vreckovky.

 

Zradná mikrovlnka a kopírka

 

V práci patrí do skupiny rizikových predmetov mikrovlnná rúra, chladnička, kávovary a kopírka. Pokiaľ u vás v práci vyčíňa chrípka, nepožičiavajte si od kolegov mobil, poháre alebo príbory. Stále platí, že by ste si mali umývať ruky alebo používať antibakteriálne gély. Najzradnejšie sú však kľučky. Môžete si umyť ruky po použití toalety, ale potom rovnako siahnete na kľučku. Aj v tom prípade použite gél na ruky.

 

Vetrajte

 

Chrípka sa šíri formou kvapôčok, preto je vhodné z preventívnych dôvodov vetrať. Ak však tú možnosť nemáte, skúste sa držať od pokašľavajúcich kolegov ďalej, a to zhruba do jedného metra.

 

Kýchajte do vreckovky

 

Ak ochoriete vy a chodíte aj naďalej do práce, buďte ohľaduplní ku svojim kolegom. Pri kýchaní a posmrkávaní používajte papierové vreckovky, ktoré po použití vyhodíte. Nikoho neobjímajte a nepodávajte nikomu ruku. Nekýchajte do dlaní, používajte papierovú vreckovku, pri núdzi kýchajte do paže čo najďalej od dlane, teda do lakťovej jamky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona