Chrípka znova útočí, antibiotiká nepomôžu

NETKY.SK • 12 Január 2015, 09:04 • 2 min
Chrípka znova útočí, antibiotiká nepomôžu

BRATISLAVA - Po skončení zimných prázdnin školákov opäť, tak ako každý rok, pribudlo prípadov chrípky. Lekári počas minulého týždňa hlásili nárast chorobnosti o 83,6 percenta. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Na samotnú chrípku pritom neúčinkujú antibiotiká.

slovakia

left justify in out

Ako prevencia chrípky a ďalších respiračných ochorení odporúča Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zásady zdravého životného štýlu, ako správna výživa s dostatkom ovocia, zeleniny a tekutín, dostatočný pobyt na čerstvom vzduchu, otužovanie a dostatok spánku a odpočinku. Počas chrípkovej sezóny je dôležité i primerané obliekanie. Riziko nákazy znižuje časté a účinné vetranie, najmä v školách či na pracoviskách. Je vhodné vyhýbať sa uzavretým priestorom s vysokou koncentráciou ľudí i kontaktu s chorými.

 

Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí dodržiavanie zásad osobnej hygieny, konkrétne časté umývanie rúk vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečné likvidovanie. Odborníci z ÚVZ SR poukazujú na to, že najúčinnejšou formou prevencie proti chrípke je očkovanie. To v súčasnosti uhrádzajú pre všetkých svojich poistencov Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera aj Union ZP. Najvhodnejší čas na očkovanie je ešte pred epidémiou chrípky. Ochranné protilátky si organizmus vytvára postupne, približne v priebehu 10 až 14 dní po očkovaní.

 

Chrípková sezóna sa začína s príchodom októbra a trvá až do apríla nasledujúceho roka. Výskyt chrípky býva prerušený vianočnými prázdninami, začiatkom februára zvyčajne prerastá do epidémie. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov.

 

Počas chrípkovej sezóny 2012/2013 potrápila chrípka a jej podobné ochorenia na Slovensku vyše 226.000 ľudí, čo predstavuje 13,3 percenta zo všetkých akútnych respiračných ochorení. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Najvyššia chorobnosť je do 15. roku života. Dôvodom je aj fakt, že školské kolektívy sú ideálnym miestom šírenia ochorenia. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašlaní a kýchaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona