Chrípka útočí: Chorých je viac ako stotisíc ľudí, zatvárajú školy!

NETKY.SK • 6 Február 2015, 17:24 • 2 min
Chrípka útočí: Chorých je viac ako stotisíc ľudí, zatvárajú školy!

BRATISLAVA - Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) nahlásili lekári 102 401 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

slovakia

left justify in out

Chorobnosť tak oproti minulému týždňu vzrástla o 9,2 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji, najnižšiu v Žilinskom. Najviac chorých bolo medzi deťmi do päť rokov.

 

Komplikácie lekári zaznamenali u 2 559 pacientov, čo predstavuje 2,5 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (1 298), zápaly pľúc (799) a zápaly uší (462). 

 

Lekári nahlásili 17 416 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo je 17 percent z celkového počtu nahlásených ARO. Oproti minulému týždňu tak chorobnosť na chrípku stúpla o 7,9 percenta. Najviac chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najviac chorých bolo v skupine šesť- až 14 ročných detí. 

 

Pre chrípku zavreli 112 materských škôl - jednu v Bratislavskom kraji, 20 v Trnavskom, 13 v Trenčianskom, 17 v Nitrianskom, dve v Banskobystrickom, 37 v Prešovskom a 22 v Košickom kraji. Základných škôl zavreli 113 - 12 v Trnavskom kraji, osem v Trenčianskom, 20 v Nitrianskom, sedem v Banskobystrickom aj Žilinskom kraji, 37 v Prešovskom a 22 v Košickom kraji. Pre vysoký počet chorých študentov zatvorili aj 16 stredných škôl - po jednej v Trenčianskom, Nitrianskom a Košickom kraji, štyri v Trnavskom a deväť v Prešovskom kraji.

 

Chrípka v Trnavskom kraji naďalej zatvára školy

Počet chorých na chrípku v Trnavskom kraji aj v tomto týždni stúpol. Z dôvodu akútnych respiračných ochorení v kraji zatvorili 21 materských, 12 základných a štyri stredné školy. Lekári zaznamenali 11 125 respiračných ochorení, z toho 1 899 prípadov chrípky. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť pri respiračných ochoreniach o 13 percent a pri chrípke o 7,4 percenta. Agentúru SITA o tom informovala Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

 

Z hľadiska intenzity výskytu dosiahla chrípka v kraji podľa Kollárovej úroveň lokálnych epidémií. V okresoch Trnavského kraja bola najvyššia chorobnosť zaznamenaná v okrese Dunajská Streda, z hľadiska veku bolo najviac chorých medzi deťmi do 14 rokov. Najvyšší nárast počtu ochorení bol však pozorovaný medzi dospelými vo veku 20 až 59 rokov. Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bol v 1,9 percentách hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie išlo o zápal prínosových dutín.

 

Chorobnosť v Banskobystrickom kraji na chrípku vzrástla v kraji o 27 percent

Chorobnosť na chrípkové i ďalšie akútne respiračné ochorenia rástla v Banskobystrickom kraji piaty týždeň v rade. Ako dnes informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, chorobnosť na chrípku a jej podobné ochorenia tento týždeň stúpla o takmer 27,5 percenta na úroveň 430 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Chorobnosť na všetky akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky dosiahla 2 929 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, čo je o 18 percent viac než pred týždňom.

 

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je výskyt chrípkových ochorení vyšší o 150 percent, výskyt všetkých akútnych respiračných ochorení je vyšší o 71 percent. Celkovo epidemiológovia hodnotia výskyt týchto ochorení v kraji ako sporadický, lokálne epidémie sú v okresoch Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš, Zvolen a Žarnovica. Najvyššia chorobnosť je vo vekovej skupine žiakov základných škôl, najnižšia u 60- a viacročných. Pre vysokú chorobnosť je v kraji zavretých sedem základných alebo materských škôl, z toho päť v okrese Veľký Krtíš.

 

Lokálne chrípkové epidémie hlásia v štyroch okresoch v Žilinskom kraji

Lokálne chrípkové epidémie v školských kolektívoch v Žilinskom kraji hlásia hygienici v okresoch Turčianske Teplice, Liptovský Mikuláš, Bytča a Žilina. Ako agentúru SITA ďalej informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, v celom Žilinskom kraji museli pre chrípku zatvoriť sedem materských a štyri základné školy a zakázať návštevy v jednom zariadení pre seniorov. „Ide o zvýšený výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení s lokálnymi epidémiami v školských a predškolských kolektívoch. Situácia je hodnotená ako výskyt odpovedajúci pre dané obdobie kalendárneho roka- chorobnosť sa presúva do starších vekových skupín,“ uviedla Košecká.

 

Chorobnosť respiračných ochorení tento týždeň najvýraznejšie stúpla v okrese Bytča (o 34 percent), chrípkových ochorení v okrese Žilina (o 129 percent). Podľa veku respiračné ochorenia pribudli najmä u detí do 14 rokov (o 2 až 7 percent), chrípkové u detí do päť rokov (o 5 percent). Najviac respiračných ochorení však hygienici pozorujú u detí do päť rokov a chrípkových ochorení u 15- až 19-ročných. Hygienikom v Žilinskom kraji nahlásili tento týždeň vyše 12-tisíc akútnych respiračných ochorení, pričom príznaky chrípky lekári pozorovali u každého šiesteho pacienta. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom zaznamenali hygienici o 785 respiračných a o 520 chrípkových ochorení viac. Komplikovaný priebeh ochorení pozorovali u každého 40. pacienta a najčastejšou komplikáciou boli zápaly prínosových dutín.

 

Chrípkové prázdniny v Prešovskom kraji vyhlásili v 68 školách

 Zvýšený počet chorých detí na akútne respiračné ochorenia ovplyvnil v Prešovskom kraji vyučovanie na viacerých školách. V kraji tento týždeň vyhlásili chrípkové prázdniny v 68 školských zariadeniach, išlo o 35 základných, 22 materských a 11 stredných škôl. Najviac škôl zatvorili v okresoch Bardejov (20), nasleduje Prešov (13) a Vranov nad Topľou (12).

 

V tomto týždni hygienici evidovali 14 549 pacientov chorých na akútne respiračné ochorenia, oproti predchádzajúcemu týždňu je to nárast o 1 957 ľudí. Z celkového počtu lekári diagnostikovali 2 571 pacientom chrípku, pred týždňom malo chrípku 1 989 ľudí. 

 

V kraji sa objavili aj nové prípady paratitídy (mumps). V okrese Vranov zistili v obci Vechec päť chorých detí s touto diagnózou. V okrese Prešov ochorelo na mumps 11 ľudí, z toho sedem v Rokycanoch. 


Žltačku zachytili u dvoch školopovinných detí v Jarovniciach v okrese Sabinov. Hygienici nariadili v rodinách aj v škole potrebné protiepidemické opatrenia.

 

Chrípky bolo v tomto týždni v Nitrianskom kraji menej, preventívne neučilo 37 škôl 

Výskyt chrípky v tomto týždni klesol v Nitrianskom kraji takmer o osem percent, informovala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre Katarína Tináková. Súčasťou opatrení voči zvýšenému výskytu chrípky a jej podobných ochorení bolo prerušenie vyučovania. V Nitrianskom kraji tak tento týždeň zatvorili 37 škôl, z toho 19 základných, 17 materských a jednu strednú odbornú školu.

Respiračných ochorení bolo v kraji tento týždeň hlásených 17 916. Z toho najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v skupine školákov do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 479 osôb, čo predstavuje 2,7% z celkového počtu hlásených ochorení. Najčastejšie zaznamenaným respiračným ochorením bol zápal prínosných dutín. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies