Chrípka trápila tento týždeň na Slovensku 4760 ľudí: Zavreli 12 materských škôl!

NETKY.SK • 5 December 2014, 14:10 • 2 min
Chrípka trápila tento týždeň na Slovensku 4760 ľudí: Zavreli 12 materských škôl!

BRATISLAVA - Chrípka a jej podobné ochorenia potrápili na Slovensku v tomto týždni 4760 ľudí, čo predstavuje 8,7 percenta z celkového počtu akútnych respiračných ochorení (ARO). Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom. Najväčšia chorobnosť bola medzi deťmi do 5 rokov. TASR informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

slovakia

left justify in out

Nie každé prechladnutie či kašeľ automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov.
     

Lekári nahlásili celkovo 54.976 akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom tak došlo k nárastu chorobnosti o 3,8 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Najviac prípadov bolo medzi deťmi do päť rokov.
     

Zvýšená chorobnosť počas tohto týždňa zatvorila 12 materských škôl a dve základné školy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies