Chrípka si v Česku vyžiadala už vyše 30 obetí

NETKY.SK • 23 Január 2013, 12:50 • 2 min
Chrípka si v Česku vyžiadala už vyše 30 obetí

Chrípka si v Česku vyžiadala už vyše 30 obetí - Zaujímavosti Na chrípku zomrelo v Českej republike v tejto sezóne už 31 ľudí a s komplikáciami ich bolo hospitalizovaných 164. Toto vírusové ochorenie sa šíri vzdušnou cestou, teda smrkaním a kýchaním, ale a

slovakia

left justify in out

imgNa chrípku zomrelo v Českej republike v tejto sezóne už 31 ľudí a s komplikáciami ich bolo hospitalizovaných 164. 

Toto vírusové ochorenie sa šíri vzdušnou cestou, teda smrkaním a kýchaním, ale aj kontaktom. Vírus pri kýchnutí a kašli letí až dva metre a ľudia v tomto okruhu sa môžu nakaziť. Preto je také dôležité mať pred ústami vreckovku, upozornil v článku spravodajský portál Novinky.cz.

"Najmä tam, kde je viac ľudí pokope, napríklad v supermarketoch, divadlách, kinách, kanceláriách a podobne, by si to ľudia mali uvedomiť. Je to najjednoduchší prostriedok, ako zabrániť šíreniu epidémie," uviedol hlavný hygienik ČR Vladimír Valenta.

Vírus sa môže šíriť aj nepriamou cestou. To znamená pofŕkaním používaných predmetov, ďalej podaním rúk a dotykom rúk kontaminovaných vecí. Ak si potom takouto rukou pošúchame napríklad oči, môže sa vírus chrípky okamžite preniesť do organizmu.

Vírus je v kvapôčkach veľmi odolný proti vyschnutiu. Napríklad v prachu v izbovej teplote môže zostať niekoľko dní; na papieri, odeve, bankovkách vydrží osem až 12 hodín. Na hladkých neporéznych povrchoch dokonca jeden až dva dni.

V dôsledku epidémie chrípok sú zatvorené niektoré školy a v nemocniciach je zákaz návštev. Chrípková epidémia v ČR je stále na vzostupe. Prechádza republikou od západu na východ.

Aktuálne je na 100.000 obyvateľov 1493 chorých na akútnu respiračnú infekciu a 204 priamo na chrípku. Najväčší vzostup počtu chorých, o 28 percent, je u školákov vo veku šesť až 14 rokov.

Na chrípku a komplikácie s ňou spojené zomrie každý rok v Česku približne 2500, prevažne starších osôb, ktoré už majú nejaké chronické ochorenie, napísali Novinky.cz.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies