Chrípka má prvé obete aj na Slovensku: Počas sezóny treba myslieť na prevenciu

NETKY.SK • 17 Február 2016, 16:35 • 2 min
Chrípka má prvé obete aj na Slovensku: Počas sezóny treba myslieť na prevenciu

BRATISLAVA – Často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať či vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí.

slovakia

left justify in out

Ide o preventívne opatrenia proti chrípke, ktoré v tomto období radí dodržiavať Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Chrípka na prelome januára a februára zväčša prerastá do celoslovenskej epidémie. Zatiaľ Slovákov trápi iba lokálne, z týždňa na týždeň však počet chorých narastá. Chrípka si zatiaľ vyžiadala dve obete.

 

"Účinne a často vetrať treba najmä v škôlkach, školách a na pracoviskách," povedala hovorkyňa úradu Lenka Skalická. Ľuďom pomôže aj dostatok odpočinku či správna výživa s množstvom ovocia, zeleniny a tekutín. Niektoré odporúčania zahŕňajú aj obmedzenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny. Pri kýchaní treba používať papierové vreckovky.

 

Najúčinnejším opatrením proti chrípke je očkovanie. Hradia ho zdravotné poisťovne. Najvhodnejším obdobím naň sú však mesiace október a november. Chrípková sezóna sa vtedy začína. Zaočkovanosť proti chrípke na Slovensku už niekoľko rokov po sebe klesá. V uplynulej chrípkovej sezóne bola na úrovni 4,6 percenta. Súčasná chrípková vakcína obsahuje aj kmene pandemického vírusu chrípky.

 

Minulý týždeň museli pre chorobu zatvoriť 99 škôl. Lekári nahlásili 8594 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. V porovnaní s piatym kalendárnym týždňom ide o vyše 36-percentný nárast. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali lekári u tínedžerov.

 

"V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny lekári doteraz hlásili 11 prípadov ťažkých akútnych respiračných ochorení, z toho dve úmrtia," uviedla pre TASR Skalická. Išlo o pacientov z Trenčianskeho kraja a zo Svidníka. Žiaden z nich nebol proti chrípke očkovaný. Predchádzajúcu chrípkovú sezónu zomrelo na akútnu respiračnú infekciu 25 ľudí, u 19 z nich laboratórne potvrdili vírus chrípky. Ani v tomto prípade nebol nikto očkovaný.

 

Odborníci zaznamenali počas tejto chrípkovej sezóny aj viacero prípadov takzvanej prasacej chrípky. "Evidujeme 21 laboratórne potvrdených prípadov na vírus chrípky A/California/7/2009(H1N1)pdm09 –like," uviedla Skalická. V predchádzajúcej sezóne bolo 166 takýchto prípadov. Ako však povedala hovorkyňa, výraz prasacia chrípka nie je odborne správny. Ide o vírus, ktorý v rokoch 2009 a 2010 spôsobil ostatnú pandémiu chrípky a odvtedy koluje v populácii. V súčasnosti ide o sezónnu chrípku. Pandémia sa skončila v auguste 2010.

 

Chrípková sezóna sa začala s príchodom októbra, potrvá až do apríla. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty.

 

Nebezpečný môže byť podľa úradu každý vírus, a to predovšetkým u osôb so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, obličkovými a imunitnými poruchami. V riziku sú aj osoby 59-ročné a staršie. Chrípka môže mať závažný priebeh aj u malých detí.

 

Česko zasiahla plošná epidémia chrípky, chorobe podľahlo 13 ľudí

 

Českú republiku zasiahla plošná epidémia chrípky, ktorá si vyžiadala už 13 obetí na životoch. Informuje o tom dnes spravodajský server Novinky.cz. s tým, že počet chorých v Česku stúpa vo všetkých vekových kategóriách s výnimkou väčších detí. Viac sa dočítate TU!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies