Chrenek: Nedostatky verejného obstarávania brzdia čerpanie fondov EÚ

NETKY.SK • 8 Október 2015, 14:51 • 2 min
Chrenek: Nedostatky verejného obstarávania brzdia čerpanie fondov EÚ

BRATISLAVA - Najkritickejšími problémami verejného obstarávania na Slovensku sú chýbajúce odborné znalosti medzi obstarávateľmi, zdĺhavosť procesu a kritérium najnižšej ceny, ktoré negatívne ovplyvňuje kvalitu verejného obstarávania.

slovakia

left justify in out

Konštatoval to vedúci zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Dušan Chrenek na seminári "Verejné obstarávanie ako brzda investícií na Slovensku?”, organizovanom Európskym informačným centrom. Spomínané nedostatky môžu mať podľa Chreneka negatívny dopad na konečnú sumu čerpania európskych prostriedkov vyhradených na programové obdobie 2007 - 2013, ktoré Slovensko v tomto roku nevyužije. Chrenek tiež podotkol, že nedostatky verejného obstarávania brzdia verejné investície na Slovensku.


Podobný názor na problémy verejného obstarávanie má aj predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie Zita Táborská. Medzi najzávažnejšie problémy zaradila nedostatok odborných vedomostí, kompetencií, neznalosť zákona zo strany aktérov verejného obstarávania, nesprávne definovaný predmet obstarávania, diskvalifikujúce podmienky pre uchádzačov, zdĺhavý proces obstarávania a kritérium čo najnižšej ceny.
Ako ďalej uviedla Táborská na seminári, problémy verejného obstarávania môže riešiť aktívne vzdelávanie na oboch stranách, elektronizácia procesu, či ochota riadiť sa vzorovými dokumentmi.

 

Ku skvalitneniu procesu môže tiež prispieť návrh nového zákon o verejnom obstarávaní, ktorý sa v parlamente dostal do druhého čítania. Po schválení by mal nadobudnúť účinnosť 18 apríla. 2016. Hlavnými prínosmi nového zákona by mali podľa Táborskej byť zefektívnenie a urýchlenie procesov verejného obstarávania prostredníctvom povinnej elektronizácie, zníženie administratívnej záťaže, transparentnosť a boj proti korupcii, podpora čerpania európskych fondov, podpora podnikateľského prostredia a skracovanie lehôt obstarávania.


Právny expert Európskej komisie Jaroslav Kračún uviedol, že podľa štatistických údajov Európskej komisie (EK) sú najväčšími problémami procesu verejného obstarávania tendre len s jednou ponukou a veľa zákaziek, na ktoré ponuka neexistuje. Takisto kritizoval kritérium najnižšej ceny pri výbere ponuky, pričom smernica EK odporúča kritérium ekonomicky najvýhodnejšej ponuky, ktorá zohľadňuje najlepší pomer ceny a dodanej kvality.


re;dn



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies