Chrenek: Mestá a obce musia byť v popredí boja proti klimatickým zmenám

NETKY.SK • 19 Október 2016, 15:42 • 2 min
Chrenek: Mestá a obce musia byť v popredí boja proti klimatickým zmenám

BRATISLAVA - Mestá a obce sú kľúčové pre napĺňanie klimatických a energetických záväzkov Slovenska, a to aj v súvislosti s novými, ešte ambicióznejšími cieľmi, ku ktorým sa EÚ aj Slovensko zaviazali v Parížskej dohode.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom stretnutí Národnej platformy Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike v Bratislave to povedal vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek. "Je to práve v mestských oblastiach, kde spotrebúvame najviac energie a kde existuje zároveň najväčší priestor na dekarbonizáciu," zdôraznil Chrenek, ktorý za najdôležitejšie považuje zvýšenie energetickej efektívnosti. "Musíme zlepšiť uplatňovanie smernice o energetickej efektívnosti, aby sa tempo prestavieb budov v našich mestách a obciach ďalej zrýchľovalo. Do roku 2020 tým vieme v Európskej únií vytvoriť dva milióny nových pracovných miest a ušetriť až 39 miliárd eur," uviedol Chrenek, podľa ktorého musí "najviac zabrať predovšetkým verejný sektor, ktorého budovy sa boria s najväčším modernizačným deficitom".


Chrenek konštatoval, že finančné bremeno spojené s plnením energetických a klimatických cieľov nebude ležať výhradne na vládach a na samosprávach. Európska únia sa totiž zaviazala, že na aktivity spojené s ochranou klímy vyčlení do roku 2020 až 20 percent svojho rozpočtu, čo predstavuje 180 miliárd eur. Konkrétne Slovensko má v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia vyčlenených 3,13 miliardy eur. Pre samosprávy je významný aj Integrovaný regionálny Operačný program.


Dohovor primátorov a starostov o klíme a energetike je záväzkom samospráv pracovať na plnení energetických a klimatických cieľov EÚ a zmierňovať dopad klimatických zmien. Do tejto mestskej iniciatívy v oblasti klímy a energetiky sa zapojilo zatiaľ sedem slovenských miest a obcí vrátane Bratislavy. Týchto sedem samospráv reprezentuje vyše 680-tisíc Slovákov alebo 12,5 percenta obyvateľov Slovenska.

 

"Aj vďaka viac než 6 700 signatárom Dohovoru v celej EÚ bolo možné doteraz znížiť emisie CO2 o 23 percent v porovnaní s rokom 1990. Významný je aj nárast využívania obnoviteľných zdrojov, ktoré v roku 2013 tvorili už 15 percent finálnej spotreby energií, čo znamená, že aj v tejto oblasti je EÚ na dobrej ceste pre splnenie 20-percentného cieľa do roku 2020," uzavrel Chrenek.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies