Chrenek: Chudoba je v Európe smutnou a alarmujúcou realitou

NETKY.SK • 21 Október 2016, 14:44 • 2 min
Chrenek: Chudoba je v Európe smutnou a alarmujúcou realitou

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) bojuje proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu v EÚ pomocou Európskeho sociálneho fondu, ktorého až 20 percent je vyčlenených na aktivačné a podporné opatrenia práve pre sociálne najslabších a pre vylúčené skupiny.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku je na túto oblasť orientovaný program Ľudské zdroje, ktorý má k dispozícii viac ako 2,2 miliardy eur na obdobie rokov 2014 až 2020. Zmierňovať zlé životné podmienky tých najodkázanejších osôb zase pomáha v tom istom období program potravinovej a základnej materiálnej pomoci v sume 55 miliónov eur pre SR. Vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Dušan Chrenek to dnes povedal na Veľtrhu sociálnych aktivít v Národnej rade SR.


V Európe sa podľa Chreneka väčšina štátov dostala z hospodárskej krízy a počet ľudí pod hranicou chudoby postupne klesá. "Avšak aj tak je chudoba naďalej smutnou a alarmujúcou realitou v Európe. Takmer štvrtina populácie EÚ, to je 119 miliónov ľudí, je v súčasnosti stále ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením. Čo je horšie, najohrozenejšou skupinou sú práve deti a mladí ľudia," uviedol s tým, že je dôležité, aby bol hospodársky rast využitý aj na zvýšenie sociálnej spravodlivosti a citeľné zlepšenie života našich občanov. Najlepšou cestou z chudoby a sociálneho vylúčenia je podľa Chreneka rast zamestnanosti a udržateľný hospodársky rast.

 

Aj preto si súčasná EK hneď od začiatku svojho mandátu stanovila za cieľ podporiť investície do reálnej ekonomiky prostredníctvom Investičného plánu pre Európu. "Vďaka programu Záruka pre mladých si doteraz deväť miliónov mladých Európanov našlo prácu, stáž či odbornú prípravu. Navýšením finančného príspevku EÚ v tejto iniciatíve o ďalšie dve miliardy eur budeme môcť v najbližších rokoch ponúknuť túto šancu a príležitosť na dôstojný štart do života ďalším dvom miliónom mladých ľudí," zdôraznil Chrenek.


Európska komisia podľa neho kladie čoraz väčší dôraz na sociálnu oblasť aj pri svojich hodnoteniach hospodárskych politík členských štátov a pri vydávaní každoročných politických odporúčaní. V budúcnosti by sociálnu dimenziu európskej spolupráce mal ešte viac posilniť Európsky pilier sociálnych práv, ktorý EK v súčasnosti konzultuje so širokým okruhom zainteresovaných skupín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies