Chren varuje pred privatizáciou vody, Simon pred drahšou zeleninou

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 12:21 • 2 min
Chren varuje pred privatizáciou vody, Simon pred drahšou zeleninou

BRATISLAVA - Novela vodného zákona umožní legálne, aj keď protiústavne, vyvážať pitnú vodu do zahraničia. Myslí si to poslanec Martin Chren (nezaradený), ktorý varuje pred privatizáciou vody.

slovakia

left justify in out

"Prvýkrát sa umožňuje vo veľkom vyčerpať vodu, previesť ju vodovodom do zahraničia, kde ju cudzinci vypijú, vylejú, spláchnu. Podľa zákona to bude stále majetok Slovenskej republiky, ale používať ju budú v zahraničí," vysvetlil Chren.

 

Takýto postup podľa neho znamená len to, že sa voda ide privatizovať. "Jednoznačne to znamená, že sa v rozpore s ústavou budú slovenské vody predávať do zahraničia a privatizovať, aj keď budú z ministerstva tvrdiť, že nie," povedal Chren.

 

Zsolt Simon z Mostu-Híd upozorňuje na nové poplatky, ktoré sa majú platiť za odbery na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy, podzemnej vody určenej na prepravu alebo prevod vody, prírodnej liečivej vody a prírodnej minerálnej vody.

 

Tieto poplatky podľa neho zvýšia ceny minerálnej vody aj zeleniny a tiež môžu pripraviť o prácu tisícky ľudí. "Najlepšie by ste urobili, keby ste vzali svoj zákon späť a prepracovali ho," odkázal ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi Simon.

 

Poslanec Mostu-Híd súhlasí s reguláciou tak, aby voda neodchádzala zo Slovenska, ale nesúhlasí s riešením, ktoré zvýši ceny minerálok a zeleniny. Podobný názor má aj Chren, ktorý podporuje stiahnutie novely a jej prepracovanie.

 

Minister Žiga odôvodňuje reguláciu vývozu pitnej vody potrebou chrániť Slovensko pred jej nekontrolovaným vývozom a drancovaním vodných zdrojov. Tvrdenia opozície a mimovládnych organizácií o privatizácii vody odmieta.

 

"Tvrdenie, že novela prináša privatizáciu, je klamstvo a nezmysel," zdôraznil s tým, že voda je a musí zostať majetkom štátu. Ako dodal, cieľom právnej normy nie je podpora obchodu, ale regulácia, ktorá v súčasnosti chýba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies