Chren: Predajom akcií ST nemeckému Deutsche Telekom príde o prácu 2000 ľudí

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 07:37 • 2 min
Chren: Predajom akcií ST nemeckému Deutsche Telekom príde o prácu 2000 ľudí

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico (Smer-SD) by mal okamžite zastaviť privatizáciu zvyšného podielu v Slovak Telekome (ST) a ponuka od súčasného akcionára Deutsche Telekom je pre Slovensko nevýhodná. Vyhlásili to na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR nezaradení poslanci Juraj Miškov a Martin Chren.

slovakia

left justify in out

"Postup, akým vláda Roberta Fica pripravila privatizáciu Slovak Telekomu, je nielen netransparentný, ale zároveň je pre Slovensko aj nevýhodný," zdôraznil Chren. Keď totiž aj zvyšné akcie v podniku kúpi súčasný akcionár Deutsche Telekom, podľa Chrena nastane konsolidácia podniku. Firma mala v minulosti približne 14.000 zamestnancov, dnes je to len 3000. Aktuálne pritom podľa jeho slov existuje oficiálny plán, že v prípade kúpy zvyšného podielu vo firme Deutsche Telekom prepustí ďalších 2000 ľudí.

 

"Predaj zvyšného podielu štátu v Slovak Telekome nemeckému akcionárovi bude znamenať, že sa prepustí viac ako 2000 ľudí. To sú oficiálne plány spoločnosti," zdôraznil Chren. Slovak Telekom je dnes zároveň podľa jeho slov tretím najväčším platiteľom dane z príjmov na Slovensku. Podľa údajov ministerstva financií odviedla firma v minulom roku štátu na dani z príjmov 46 miliónov eur. "Dá sa očakávať, že v momente, keď sa Deutsche Telekom stane jediným vlastníkom Slovak Telekomu, začne konsolidovať a presúvať aj zisky zo Slovenska do Nemecka," upozornil poslanec. Slovensko tak podľa neho môže vyberať na daniach o 10 až 20 miliónov eur menej.

 

Slovak Telekom je pritom podľa poslancov podnikom, ktorý dáva slovenským firmám významné zákazky. Keď sa teda stane jediným vlastníkom spoločnosti Deutsche Telekom, veľká časť výdavkov sa podľa nich scentralizuje a presunie do Nemecka. "Odstránia sa niektoré vrstvy manažmentu, scentralizujú sa nákupy a slovenské firmy prídu o zákazky," opísal Chren.

 

Zrušenie predaja 49-% akcií Slovak Telekomu cez burzu znamená podľa neho aj najnetransparentnejšiu formu privatizácie. Poslanci majú totiž informácie, že boli viacerí záujemcovia v podobe strategických investorov, ktorí mali záujem získať dáta o Slovak Telekome, aby mohli zvážiť predloženie ponuky. "Ale toto im nebolo umožnené. Slovak Telekom nedovolil žiadnemu inému záujemcovi, aby si mohol naštudovať dáta o tejto firme a aby mohol podať serióznu ponuku," priblížil Chren.

 

ST má dnes pritom na účtoch podľa neho vo veľmi likvidných prostriedkoch takmer 650 miliónov eur. Na polovicu z nich má nárok Slovensko, ale Deutsche Telekom ako akcionár k nim štát podľa Chrena nikdy nepustil. V prípade, že teda podiel štátu v podniku kúpi Deutsche Telekom, Slovensko už stratí nárok na polovicu z týchto peňazí.

 

Aj Miškov preto vyzval vládu a premiéra, aby okamžite zastavil predaj Slovak Telekomu vopred dohodnutému záujemcovi. Zároveň, aby zverejnil všetky informácie týkajúce sa doterajšieho priebehu privatizácie a vyvodil prípadnú politickú zodpovednosť za nezvládnutý postup pri predaji cez burzu. Podľa poslancov by sa mala urobiť nová transparentná súťaž, v ktorej by sa umožnilo podať ponuky aj iným záujemcom, ako je Deutsche Telekom.

Vláda a Fond národného majetku (FNM) uprednostňovali predaj 49 % akcií ST cez burzu, ale dostali výrazne vyššiu ponuku od Deutsche Telekom, o ktorej sa rozhodli rokovať, reagovala hovorkyňa fondu Miriam Žiaková. "Ide o rozumné a hospodárne rozhodnutie, pretože štát chce predať akcie Slovak Telekomu čo najlepšie," zdôraznila.

 

Pripomenula pritom, že vláda rozhodla o predaji prostredníctvom verejnej ponuky akcií na kapitálových trhoch (IPO) prvýkrát v histórii, pretože ide o najtransparentnejší spôsob predaja a nikto nemôže spochybňovať cenu vygenerovanú v takomto procese. Predávajúci sa však môže do posledného okamihu rozhodnúť, či akcie takto predá alebo nie.

 

Správanie sa Deutsche Telekom ako väčšinového akcionára ST a jeho dividendovú politiku podľa Žiakovej umožnila privatizácia firmy ešte v roku 2000, za vlády Mikuláša Dzurindu. Tá umožnila Deutsche Telekomu plnú kontrolu nad Slovak Telekomom, vrátane dividendovej politiky, doplnila hovorkyňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies