Chren: Návrh o ochrane oznamovateľov korupcie zlyhá

NETKY.SK • 16 Október 2014, 12:42 • 2 min
Chren: Návrh o ochrane oznamovateľov korupcie zlyhá

BRATISLAVA - Návrh zákona, ktorý má chrániť oznamovateľov korupcie, bol podľa nezaradeného poslanca Martina Chrena predložený tak, aby bol neúčinný, nevyužiteľný a nevykonateľný.

slovakia

left justify in out

"Podobne ako v minulosti predkladal Robert Fico zákon o pôvode majetku, ktorý sa mal tváriť, že niečo vyrieši a nevyriešil nič, ukázal sa bezzubý. Podobne nevyrieši nič ani tento zákon, ktorý je udavačský," povedal dnes v parlamentnej rozprave Chren.

 

Aj nezaradený poslanec Alojz Hlina si myslí, že zákon vypracovaný rezortom vnútra poškodí podnikateľské prostredie a z ľudí vytiahne to najhoršie. "Ide o nedokonalý zákon s obrovskými chybami," konštatoval Hlina. Podľa jeho slov zamestnávateľov môže čakať množstvo problémov pri neodôvodnených udaniach, ľudia ho môžu využívať pri riešení osobných sporov a v praxi nepovedie k želanému účinku. 

 

"Ľudia, ktorí poukážu na neprávosti, nemôžu byť označení za bonzákov," povedal nezaradený Daniel Lipšic. Podľa jeho slov sa aj pri zákone o pôvode majetku hovorilo, že spustí vlnu susedského bonzovania, čo sa však nestalo. Lipšic zároveň upozornil, že žiaden zákon nevytvorí zázrak, ak sa nezmení celý systém. Exminister vnútra a spravodlivosti zákon podporí. "Návrh má ambíciu chrániť tých, ktorí konajú čestne, morálne a odvážne. U nás sa toto konanie doteraz považovalo za nenormálne, ale to je normálne," dodal. 

 

Právnu normu ministra vnútra Roberta Kaliňáka podporuje aj poslanec za OĽaNO Ján Mičovský. "Zákon nebude spasiteľný, ale posvieti do temna, ktoré panuje v tejto krajine," konštatoval. Za zákon zahlasuje aj nezaradený Miroslav Beblavý. "Ak je potrebné na Slovensku niečo podporiť, tak je to hrdinstvo jednotlivcov, ktorí sa neboja," vyjadril sa v rozprave. Zákon sa síce podľa jeho slov bude dať zneužiť podobne ako iné zákony, ale schválením návrhu parlament vyšle signál, že zákon a štát sa chcú postaviť za čestných ľudí. 

 

Parlament v júni odmietol dva návrhy na ochranu oznamovateľov korupcie – jeden vypracovaný KDH, druhý od hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Zvyšovať ochranu oznamovateľov korupcie sa KDH pokúšalo aj minulý rok, zákon predložili vo februári, vládny Smer-SD ich návrh vtedy najprv posunul do druhého čítania, v septembri 2013 však zákon definitívne zamietol. Právna norma vypracovaná ministerstvom vnútra je podľa Kaliňáka komplexnejšou ako doteraz predkladané zákony. Vládny návrh by si mal poradiť aj s účelovými oznámeniami a počíta i s možnosťou finančných odmien pre odvážnych občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies