Chren kritizoval Kažimíra za konsolidáciu, ten kritiku odmietol

NETKY.SK • 16 September 2014, 17:58 • 2 min
Chren kritizoval Kažimíra za konsolidáciu, ten kritiku odmietol

BRATISLAVA - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) odmietol v parlamente kritiku od niektorých opozičných poslancov, že novelou zákona o dani z príjmov chce "zaplátať" dieru v štátnom rozpočte v dôsledku nedostatočnej konsolidácie.

slovakia

left justify in out

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Chren počas rozpravy uviedol, že celá súčasná konsolidácia vlády je založená väčšinou na zvyšovaní príjmov. "Ja si vyprosujem, aby ste mi hovorili o zvládaní a nezvládaní konsolidácie. Pozrite si napríklad výsledky emisie štátnych dlhopisov z dneška, zaznamenali sme historicky najnižšie hodnoty financovania dlhu štátu. Ak chcete hovoriť, že je tu dymová clona boja s daňovými únikmi, tak táto dymová clona doniesla tejto krajine len v minulom roku 300 miliónov eur navyše bez dodatočného zaťaženia," reagoval Kažimír na vyjadrenia Chrena. Podľa jeho slov je vláda úspešná aj v boji s nezamestnanosťou a tvorba pracovných miest je podľa šéfa rezortu financií hlavným ekonomickým motorom už počas niekoľkých posledných štvrťrokov. 
     

Chren následne na vyjadrenie ministra financií opäť reagoval a uviedol, že Kažimír zakrýva prapodstatu návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorou je vybratie 300 miliónov eur od podnikateľov a občanov, čo sa v zásade podľa Chrena rovná zvýšeniu percentuálnej sadzby dane z príjmu o nejaké dve percentá cez rôzne iné opatrenia.
     

"Keď robila naša vláda konsolidáciu verejných financií, dve tretiny konsolidácie pochádzali z úspor vo výdavkoch štátu a jedna tretina z daňových príjmov. Vy konsolidujete tak, že vyberáte od občanov a firiem peniaze navyše, a to nazývate úspešnou konsolidáciou. Ja nepopieram aj vaše úspechy v boji proti daňovým podvodom, ale koľko bolo naozaj daňových podvodov, ktorým ste zabránili a koľko je dodatočný výber z opatrení, ktoré nemajú s daňovými únikmi a podvodmi nič spoločné. Ten pomer by pre vás nebol priaznivý," doplnil Chren.
     

Do diskusie sa zapojil aj ďalší nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Podľa jeho slov ťažko spochybniť tézu, že každý má platiť svoj férový diel do verejnej pokladnice. "Zároveň vieme aj z praktickej skúsenosti z iných krajín, že ľudia to robia radšej a ľahšie vtedy, ak majú pocit, že sú to naozaj všetci, ktorí platia svoj férový diel. Ak politika vašej vlády určité skupiny ľudí rôznymi spôsobmi z tohto férového dielu až demonštratívne vyníma, tak sa ťažko diviť tomu živnostníkovi zo Stropkova, že necíti, že sa s ním férovo zaobchádza," dodal Beblavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies