Chrápete? Polícia vám môže kvôli tomu zobrať vodičský preukaz!

NETKY.SK • 2 Február 2016, 18:21 • 2 min
Chrápete? Polícia vám môže kvôli tomu zobrať vodičský preukaz!

BRATISLAVA – Európska únia prijala na základe lekárskeho výskumu nové pravidlá cestnej premávky, ktoré začali od 1.1. 2016 platiť aj na území Slovenskej republiky. V Poľsku už vďaka nej zobrali niekoľko vodičských preukazov!

slovakia

left justify in out

Nové pravidlá súvisia so zdravotným stavom osoby oprávnenej k vedeniu motorového vozidla. Ide o osoby, ktoré trpia tzv. Obštrukčným spánkovým apnoe – kolapsom horných dýchacích ciest, pri ktorom chorá osoba prestáva dýchať až na 10 sekúnd. Jedným zo sprievodných znakov je aj chrápanie.

 

„Nové predpisy sú tu preto, aby bolo na cestách bezpečnejšie. Ľudia, ktorí trpia týmto ochorením môžu dočasne stratiť oprávnenie viezť motorové vozidlo. Malo by ich to prinútiť liečiť sa,“ povedal hovorca poľskej polície Mariusz Ciarka pre TV JOJ.

 

Podľa poľských vedcov je u ľudí, ktorí v noci chrápu, väčšie riziko, že dostanú mikrospánok. Špecializovaný poľský lekár Adam Wichniak: „Problémy s dýchaním počas spánku zvyšujú riziko nehody až sedemnásobne, v porovnaní s ľuďmi, ktorí tento zdravotný problém nemajú.“

 

Hovorkyňa poľskej polícia Katarzyna Cislová pre TV JOJ povedala, že odobratie vodičského preukazu nie je trvalé. „Po absolvovaní terapie je možné opätovne získať vodičský preukaz,“ povedala Cislová.

 

Podľa smernice, ktorú vydal EÚ sa tieto predpisy nevzťahujú už iba na Poliakov, ale o vodičský preukaz môžeme prísť aj u nás.

 

Ministerstvo vnútra vo svojom stanovisku uviedlo, že vyhlášku zmenilo na základe smernice Európskej únie. „Ministerstvo vnútra po dohode s Ministerstvom zdravotníctva vyhlášku zmenilo na základe smernice Európskej únie, že obštrukčné spánkové apnoe bolo do nej doplnené s účinnosťou od 1. Januára 2016,“ uviedlo MV v stanovisku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies