Chránte si svoje mobily pred napadnutím

NETKY.SK • 10 Január 2013, 08:11 • 2 min
Chránte si svoje mobily pred napadnutím

Chránte si svoje mobily pred napadnutím - Radíme Smartfóny, tzv. šikovné mobilné prístroje, patrili k najčastejším vianočným darčekom.

slovakia

left justify in out

img

Smartfóny, tzv. šikovné mobilné prístroje, patrili k najčastejším vianočným darčekom. Pre niektorých používateľov ide o prvú skúsenosť s mobilným zariadením s pripojením na internet. Preto si veľakrát neuvedomujú možné riziká nesprávneho používania týchto prístrojov.
      Miriam Madrová z AVG Technologies radí, ako správne s takýmito zariadeniami zaobchádzať: "Pri sťahovaní aplikácií či iných programov je nutné dbať o zvýšenú pozornosť a využívať iba legálne obchody s aplikáciami. Nelegálne mobilné aplikácie sú totiž často spôsobom, ktorým sa kyberzločinec dostane do telefónu. Môžu byť napríklad upravené tak, aby odosielali prémiové SMS bez toho, aby bola narušená ich obvyklá funkcia. Ak nový šikovný telefón dostalo vaše dieťa, nainštalujte mu doňho program rodičovskej ochrany. Pomocou vami nadefinovaných kľúčových slov zistíte, či vaše dieťa nie je na internete v ohrození. Prípadné narušenie jeho bezpečnosti bude hlásené pomocou SMS na váš telefón a vy tak budete môcť zakročiť napríklad v prípade kyberšikany."
      Dôležité podľa Madrovej je aj nainštalovať si bezpečnostný program. Možno si vybrať z celej škály bezplatných i platených produktov. Platené produkty vždy ponúkajú nadstavbu k produktom bezplatným. Je dôležité vybrať si taký bezpečnostný program, ktorý bude zodpovedať platforme, na základe ktorej mobilné zariadenie funguje. 
      Majitelia mobilov by nemali zabudnúť ani na nastavenie špeciálnej funkcie pre uzamknutie úvodnej obrazovky. Mobilné zariadenie sa po určitom časovom úseku, keď sa nepoužíva, samé zamkne. Používateľ potom musí zadať prístupový kód, aby mohol s telefónom ďalej pracovať. V prípade starých telefónov veľmi podobnú funkciu plnilo tzv. uzamknutie klávesnice. Na jej odomknutie stačilo stlačiť  príslušnú všeobecnú klávesu alebo kombináciu kláves. U smartfónov ide o individuálny kód, ktorý vylučuje prístup ďalších osôb do zariadenia. Okrem číselného kódu možno obrazovku uzamknúť pomocou špecifického gesta na dotykovej obrazovke.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona