Chráneným belorítkam zničili na Moste SNP 66 hniezd

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 16:13 • 2 min
Chráneným belorítkam zničili na Moste SNP 66 hniezd

BRATISLAVA - V Bratislave na Moste SNP niekto zlikvidoval druhú najväčšiu kolóniu chránených belorítok v hlavnom meste počas hniezdenia. TASR na to upozornila Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko, podľa ktorej zničením celkovo 66 hniezd belorítky prišli o násady a zrejme aj o mláďatá. Teraz sa podľa ornitológov vtáky snažia hniezda nanovo opraviť, aby mohli opätovne zahniezdiť.

slovakia

left justify in out

Minulý týždeň belorítky na Moste SNP ornitológovia osobne kontrolovali a podľa nich nič nenasvedčovalo tomu, že by mohlo dôjsť k prerušeniu hniezdenia. "Žiaľ, po terajšej kontrole musíme konštatovať, že došlo k úplnému zlikvidovaniu druhej najväčšej kolónie belorítok v Bratislave. Bolo zničených 66 hniezd. Tento barbarský skutok je bezprecedentný," povedal Jozef Ridzoň z SOS/BirdLife Slovensko, ktorá spolu s ďalšími organizáciami realizuje mapovanie vtáctva v celom hlavnom meste v rámci prípravy Atlasu vtákov Bratislavy. Väčšia kolónia belorítok, ako bola na Moste SNP, je aktuálne na prehradení Dunaja v Čunove.

 

SOS/BirdLife Slovensko podala podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia a bude žiadať exemplárne potrestanie vinníkov a uskutočnenie náprav na lokalite. "Dozor na lokalite je nevyhnutný. Napriek zničeniu hniezd, ktorých spoločenská hodnota spolu so znáškami mohla dosiahnuť až 120.000 eur, sa niektoré belorítky na lokalitu vrátili a začali si hniezda stavať znovu," informuje spoločnosť. Podľa nej je potrebné zabezpečiť, aby už nedošlo k opätovnému zlikvidovaniu hniezdisk. Kto však môže za zlikvidovanie 66 hniezd, nie je jasné. Ochranári dostávajú zo strany verejnosti informácie, že k tomu mohlo dôjsť pri aktuálnych prácach na údržbe Mosta SNP.

 

Ridzoň tvrdí, že s podobnými rozsiahlymi nelegálnymi likvidáciami hniezdisk belorítok sa stretávajú veľmi výnimočne. "Skôr sa ľudia zaujímajú, ako by mohli napomôcť ochrane belorítok a lastovičiek. Taktiež, ako umožniť, aby zahniezdili aj u nich doma. Podobné zhodenie desiatok hniezd je niečím, čo patrí skôr do stredoveku," myslí si Ridzoň.

 

Ochrana belorítky obyčajnej sa posledné roky sprísňuje. Dôvodom je pokles početnosti tohto druhu. Za posledných desať rokov totiž početnosť belorítky na Slovensku klesla o vyše 40 percent a v niektorých mestách o 60 až 70 percent. "Hlavným dôvodom poklesu početnosti lastovičkovitých vtákov na Slovensku, a teda aj belorítok, je intenzifikácia využívania krajiny, úbytok hmyzu, rekonštrukcia a zatepľovanie objektov, ako aj nepriaznivá situácia na zimoviskách a migračných trasách. Tento užitočný hmyzožravý druh u nás ubúda a dokonca v novom Červenom zozname vtákov Slovenska bol klasifikovaný už ako takmer ohrozený," skonštatoval hovorca SOS/BirdLife Slovensko Ján Gúgh.

 

Hlavné mesto pre TASR uviedlo, že o zlikvidovaní hniezd na Moste SNP nevedelo, no vzniknutou situáciou sa už zaoberá. "Preverujeme aj dodávateľa prác, ktorý na Moste SNP pracuje na natieraní zábradlí v časti pre peších a na natieraní zábradlí i zvodidiel na vozovkovej časti. Po prešetrení situácie budeme vedieť viac," povedala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies